donderdag 14 april 2016

Nieuwsgierige buren.....

Het biologische fokbedrijf Rispens State is sinds 2004 gevestigd in IJlst. Rispens State bestaat uit een monumentale boerderij, een diervriendelijke potstal met ruim 40 roodbonten en 50 hectare grasland. De locatie heeft een rijke geschiedenis en wordt al honderden jaren bewoond. Een van de bewoners was de 17de-eeuwse burgemeester van IJlst: Schelto van Rispens.De Friese roodbonte koe is een authentieke koe afkomstig uit Friesland. Op dit moment zijn er slechts 500 Friese roodbonten. De Friese roodbonte koe is een krachtige, oer-Hollandse koe.
In de Middeleeuwen waren bijna alle Nederlandse koeien roodbont. Nadat de veepest in 1750 driekwart van de veestapel velde, werden zwartbonte koeien uit Denemarken (Jutland) en Duitsland ingevoerd. Deze dieren werden de voorouders van het Fries-Hollandse vee. Aan het eind van de 19e eeuw nam de vraag vanuit het buitenland naar zwartbonte Friese koeien toe. De Friese roodbonte koe komt in de verdrukking.
In 1993 werd geconstateerd dat er nog maar 17 Fries roodbonte koeien en 4 stieren over waren.De Friese roodbonte koe is een met uitsterven bedreigde koe. Steeds meer boeren en instanties zorgen ervoor dat de koe met veel cultuurhistorische waarde niet verdwijnt. Zo ook op Rispens State hier in IJlst.

Rispens State is een biologisch fokbedrijf voor Friese roodbonte koeien: een authentieke Friese koe die met uitsterven wordt bedreigd. De roodbonten vormen een belangrijk onderdeel van de geschiedenis van Friesland én Nederland. Behoud van cultuurhistorie, dierenwelzijn en het terugbrengen van variëteit in de Nederlandse veestapel staan bij Rispens State centraal. 

 


Het 50 hectare grasland is het natuurgebied de Ruterpolder. Een paar weken geleden zijn de koeien buiten. En zodoende hebben we nu nieuwe buren. Nieuwsgierig onderbreken ze hun gegraas als je buiten komt. Ze kijken je met heldere bruine ogen aan en gaan vervolgens weer ongestoord verder met eten.

Gezellig en ook wel heel bijzonder om deze buren te zien rondlopen, rustig hun dag doorbrengen met de dingen die hun bezig houden, grazen, kauwen en herkauwen. Een mooi gezicht, onverstoorbaar, ze laten zich niet van hun stuk brengen. Deze buren zijn nu heer en meester van de Ruterpolder.

21 April kun je een kijkje nemen in de potstal van Rispens state, dat ga ik zeker doen.
Maar voorlopig ga ik met mooi weer gewoon zittend in de ligstoelen aan het water genieten van mijn nieuwsgierige buren.
 

4 opmerkingen:

 1. Ik heb er wel beelden bij dat deze buren heel rustgevend zijn. Ze geven zelf in ieder geval het goede voorbeeld :-).

  Alvast een fijn weekend, Pauline. Liefs, Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Prachtige plaatjes.. genieten!
  Groet,Leonie

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Prachtige plaatjes.. genieten!
  Groet,Leonie

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Prachtige foto's Pauline...en wat stralen ze een rust uit...van deze buren zul je geen overlast krijgen...alleen maar plezier....lieve groet en fijn weekend Marjon

  BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je een bericht achter laat.

Lieve groet, Pauline

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...