zaterdag 23 april 2016

Dekemastate - Jelsum

   
Vandaag zijn we naar Dekemastate geweest in Jelsum. Een prachtige Stins (steenhuis) waar eeuwenlang veel voorname familie's hebben gewoond.
De Buitenplaats Dekema State met gracht, singels en siertuin ligt achter een muur verscholen.
De tuin is schitterend, en nu terecht ook uitgeroepen als tuin van de maand april in Friesland.
Vindt je het leuk om meer te weten over de geschiedenis...... klik dan op: De stins Dekemastate  

Al vanaf de 19e eeuw hebben tuinbazen hier stinzenplanten gepoot en vermeerderd en de ware bloementapijten die zo ontstonden zijn nu nog te bewonderen.

In april is, na de sneeuwklokjes en de boerencrocussen, het hoogtepunt van de bloei van de op het terrein aanwezige stinzenplanten: Nu, begin van de maand, de voorjaarshelmbloem, longkruid en de holwortel, waarbij vooral de holwortel aandacht opeist! Hekkensluiters zijn de bloei van de boshyacint, gevlekte aronskelk, de gewone vogelmelk en in het bos is de geur van de daslook (nu al) onmiskenbaar!

De gracht en de verwilderde velden vol stinzenplanten is ook het domein van de zwanen, meerkoetjes en waterkipjes en de gewone kippen. Een prachtig paradijs.
Rondom de State zijn, behalve de bloemenborders en de snijbloemenpluktuin , ook een ommuurde moestuin en een jonge boomgaard met oude rassen. Hier is in april al de eerste bloesem te bewonderen. De ommuurde tuin staat vol met leifruit in diverse vormen, zoals waaier, rondgeleid, u-vorm e.d., wat hier en daar in bloei komt.
Tuinbaas Wim Hoogendam heeft de kunst geleerd van een oude “rot in het vak” dhr. Freriks, die ook diverse boekjes over snoeien van fruit op zijn naam heeft staan.
Doordat de uit 1910 stammende muur dubbelwandig met spouw is, kunnen we ook op deze noordelijk gelegen buitenplaats perziken en vijgen kweken.
We gaan zeker dit jaar in de zomer nog een keer terug, wanneer de bomen volop in het blad staan, de borders bloeien, de moestuin en de boomgaard met fruit en de berceau veranderd is in groene poort.

Nu was er een voorjaarsfair, klein en juist daardoor heel gezellig. Thuisgekomen met prachtig purper blad van de vaste plant Heuchera en olijfkruid heb ik een leuk blijvend aandenken aan Dekemastate.
 

4 opmerkingen:

 1. Wat geweldig mooi om te zien. En die zwarte zwaan, wow wat gaaf!!
  Ik zal eens even op je link kijken.

  Fijne dag

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Prachtig om te zien en zeker een bezoek waard. Mooie foto's. Wie weet komen wij daar nog eens!

  Groetjes..

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een droom om te mogen bezichtigen. Wat moet het heerlijk zijn om hier rond te wandelen. Zo veel moois te zien. Kun jij me vertellen hoe de planten heten die op je vierde duo-foto staan? Die kwam ik hier vanmorgen ook tegen, maar ik ben de naam kwijt. Mijn vader wist het ook niet meer zo gauw op te noemen.
  En een zwarte zwaan, dat vind ik toch echt heel bijzonder, dat heb ik nog nooit gezien. Weet natuurlijk wel van het bestaan, maar ik ben er nog nooit eentje tegengekomen.
  Ik heb echt heel erg meegenoten... dank!
  Ik wens je een heel fijne zondag,
  liefs,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat heb je er weer prachtige foto's van gemaakt!Het lijkt me heerlijk om daar eens rond te lopen: er is zoveel te zien! Was het een plantenfair of was het meer brocante?
  Het weer viel in ieder geval mee!

  groetjes Trijnie

  BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je een bericht achter laat.

Lieve groet, Pauline

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...