zaterdag 20 maart 2010

Fruitbomen snoeien in Jistrum
Jistrum, een klein landelijk plaatsje in de Noordelijke Friese Wouden. Een rustig slapend dorpje. Zeker in de ochtend als je aankomt. Via Landschapsbeheer snoeien we met een ploegje mannen en vrouwen historische boomgaarden met oude fruitrassen. Het dorp wist ervan dat we kwamen. Behalve de eigenaar kwam ook regelmatig een buurman kijken, mee oordelen en een praatje maken.
Een gezellige nieuwsgierigheid en interesse. Dan komen er verhalen los, van de boomgaard, ooit vol met bomen, nu stonden er nog 4 grote fruitbomen. De buurman vertelde met trots dat hij nog de Friesche wichters bezat. Nee, denk nu geen verkeerde dingen. Een zeldzaam pruimenras die vroeger heel veel voorkwam. Nu probeert de pomologische vereniging de plekken in kaart te brengen waar nog zo,n wichter in het landschap staat.
Maar dan is het tijd om te snoeien, er moet veel gesnoeid worden, veel achterstallig onderhoud. Het is afwisselend weer, droog met zo af en toe fijne regen. Halverwege de ochtend is het koffietijd. Binnen gaan de laarzen uit en rondom de keukentafel zitten we dan met de trotse boomgaardbezitter aan een kopje leut met koek.

Ik krijg nog even de tijd om rond te kijken in de schuurgedeeltes, die oude huizen altijd bezitten. Een schuur vol verhalen. De heer des Huizes vertelt dat het huis een voormalige bakkerij was. De ovendeuren zaten er nog. Je kunt de groene deuren ontdekken op de foto. Maar bij het overdragen van het huis zijn de ovens door de bakker verwijdert. Hij wilde geen concurentie op het dorp. In vroegere dagen bezat Jistrum 2 bakkers, een bakker die bakte voor de Nederlands Hervormde kerkgangers en een bakker die zijn brood bakte voor de gereformeerde kerkgangers. Ik heb dit nooit geweten.
De schuren vertellen het verhaal van het werkzame leven rondom huis, de liefde voor het stekken van planten, het zorgdragen van een opgeruimd erf en een schoon huis. Het zijn de doorleefde muren (zonder kalkverf van een duur merk) puur natuur gevormd door de tand van de tijd.


De regen stroomt aan het eind van de ochtend met bakken uit de lucht, maar gelukkig zijn we uitgesnoeid. Uitgezwaaid en met stekken van de Wichters van de buurman gaan we naar huis. Thuisgekomen gaan de wichters eerst in een pot. We moeten ze vertroetelen en hopen dat ze aanslaan. Dan willen wij ze planten langs de slootkant bij de boomgaard. De plaats waar ze horen te staan. En dan maar hopen dat over ..... jaren er een heel rij wichters staan te bloeien in het voorjaar. Kijk dat is nu geluk in het verschiet.

13 opmerkingen:

 1. Ha ha, daar ben ik alweer! Jullie hebben hard gewerkt zie ik, nu is alles klaar om weer uit te lopen!

  Fijn weekend! Lieve groet, Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hallo Pauline,
  Ik heb nog een reactie voor je achter gelaten op mijn blog http://achterindemoestuin.blogspot.com.
  En zo ontmoet ik dus ook jouw gezellige blog.
  Ik kom vaker op bezoek.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Pauline,

  Jij hebt je zaterdag goed besteed! Heb je nog wat snoeitakken meegenomen? Je kunt er prachtige dingen van maken. Fijne zondag met hoop ik minder regen dan gisteren!

  Groetjes
  Almay

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Meid wat heb je er weer een prachtige rapportage van gemaakt, kan zo een tijdschrift in...

  Groeten, Claudia

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een heerlijke dag heb je gehad. Prachtige fotocollage's. Wij krijgen zomers op mijn werk ook altijd een emmer vol wichters gebracht. Daar maken we dan lekkere jam van. Ik wist niet dat ze zo zeldzaam waren. Vertroetel de takken maar heel goed. En wie weet....Bedankt dat je dit met ons wil delen.
  Groetjes Renny

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Pauline,
  Wat een mooie dag (minder mooi weer) met prachtige plaatjes en verhalen. Ik hoop dat ie aanlaat!
  Fijne dag verder, Nieneke

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat een prachtige reportage heb je gemaakt en de foto's zijn ook erg mooi!
  Ga je graag volgen :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Pauline, wat een heerlijk verhaal en wat een leuk plaatsje met al die oude fruitrassen, schuren en huizen vol nostalgie en heerlijke verhalen over weleer. Jammer van de regen, het is nu een prachtige eerste lentedag, ik kom net ook uit de tuin vandaan, de Hederahaag geknipt en weer wat tuinafval verwijderd.
  Fijne dag nog en groetjes, Mea

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Al meerdere keren zag ik en berichtje van je op mijn blog en nu heb ik eindelijk eens bij jullie gekeken.. wat een droom hebben jullie waargemaakt, al brengt het wel veel werk met zich mee, op jullie boerderij is het Genieten met een hoofdletter! Ik heb alle hoofdstukken van je blog gelezen en ik heb me gemeld als volger, ik kom graag nog eens binnenkijken!
  Groeten, Corine(THUIS)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Mooie woorden zeg: Geluk in verschiet.
  Tja als je het maar wilt zien....zo dichtbij.
  Heerlijke beelden hoor.
  Fijne avond

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat een heerlijke post Pauline, een mooi verhaal waarin oude tijden herleven! Ik hou dat zo van.... Ik duim voor je dat de wichters aanslaan, en misschien kom ik wel eens kijken, zo ver wonen we niet uit elkaar!
  Fijne avond, lieve groet, Tineke

  BeantwoordenVerwijderen
 12. hallo paulien, eerst even een bedankje voor je leuke reaties op mijn blog. Ik kom hier ook even een kijkje nemen want ik las dat je in friesland woont, dus ook een noordeling. Ik kom wel eens door de hemrik als ik van sils home naar beetsterzwaag wil, zo`n rondje wat we dan doen hè? Wat woon je mooi en landelijk, prachtig zo langs het water. ik zal eens opletten als ik weer door je -dwarp- kom.

  groetjes,
  jeanette

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wat zeg je dat prachtig, geluk in 't verschiet,
  en je foto collages zijn heel erg mooi.
  Het lijkt me echt leuk om met een groep mensen in de natuur bezig te zijn.
  Ik had nog nooit van Wichters gehoord, maar nu zal dat wel eens gebeuren want zo gaat dat vaak.

  Lieve groet
  Hermine

  BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je een bericht achter laat.

Lieve groet, Pauline

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...