woensdag 24 maart 2010

Een zondagmiddag wandelingIk kan het niet laten om toch nog te vertellen van de zondagmiddag wandeling. Je weet wel in dat mooie adelijke dorpje. Daar waar de ministers ooit in het geheim hebben vergaderd. Ja, weggelegd voor het hogere volk? De afgelopen zondag hebben we hier rondgedwaald. Een prachtige middag met als afsluiting een wandeling door de tuin aan de overkant. Je zult je afvragen welke overkant. De overkant van Lyndensteyn. Een landgoed ooit bewoond door Baron van Lynden. Zij hadden een dochtertje Cornelia. Cornelia is al jong overleden en ter nagedachtenis heeft de Baron zijn vermogen en bezittingen nagelaten aan een stichting voor het welzijn van langdurig zieke kinderen.
Ook onze zoon heeft op deze school gezeten. Het was een prachtige tijd. Maar goed, terug naar de wandeling.

De tuin is ooit aangelegd door de bekende architect Roodbaardt. Hij heeft meerdere tuinen bij landgoederen aangelegd. Kenmerkend is de golvende lijnen in zijn ontwerpen en de zichtas op het landgoed. Aan het eind van de tuin kun je genieten op een bank. Dan zie je in de verte Lyndensteyn. Er zijn verschillende bochten langs de vijver. En als je daar zit, stil, vogels hoort fluiten, waan je je terug in de 19e eeuw. Elk moment verwacht je dat de freule met haar parasol,ter bescherming tegen de lentezon (een zeer blanke huid was modern) de bocht om komt. Bekend is dat vroeger de heer des huizes graag uit wandelen ging met zijn geliefde. Vooral natuurlijk op de zondagmiddag. Dan werd je gezien. De heer des huizes zorgde ervoor dat zijn vrouw in de mooiste jurken kon wandelen, voorzien van sieraden, een hoed met allerlei fraaie versierselen. en zo mogelijk een beurs, bewerkt met kralen en een zilveren beugel. Het liefst wilde de heer dat de vrouw een jurk droeg met vanuit haar wespentaille zeer breed over de heupen een rok. Dan kon men goed zien dat de heer des huizes goed in de slappe was zat. Niet voor niets de uitdrukking, men heeft het op zijn heupen, of wie het breed heeft, laat het breed hangen.

Gelukkig is er wel wat veranderd. Hans en ik hebben een tijd op het bankje gezeten in de lentezon, wachtend op..... die freule. We hebben haar niet gezien, wellicht bleef ze binnen vanwege de "felle" lentezon.

7 opmerkingen:

 1. Hoi Pauline, wat kan jij prachtig schrijven, ik ga in gedachten helemaal met je mee, dus bedankt voor deze mooie wandeling en je lieve berichtjes op mijn blog.
  Fijne dag.
  Groetjes Mea

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat leuk dat je hier een berichtje over post. Weet je dat ik hier nog tijdelijk gewoond heb, in de zusterflat ernaast.Dat was tijdens een stage in Borneroord, tegenwoordig Talant. Je hebt het mooi omschreven, zie het levendig voor me. Ik ga er straks weer even heen, al zie je achter niks van de schoonheid van de voorkant.
  Groetjes Renny

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het is alsof ik een boek aan het lezen bent, wat heb je dat prachtig verteld! In gedachten beleefde ik het helemaal mee... maar ook bij kwam de freule niet het hoekje om hi hi!

  Lieve groet, Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooi verhaal Pauline,
  met een lentezonnetje wordt alles nog mooier. lekker genieten!

  Groetjes
  Almay

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat is dit heerlijk lezen zeg! Toch maar eens met de dames teckel een dagtochtje naar de overkant maken! Wat is het mooi in Friesland. Ik hou zo van paleizen, kastelen en landhuizen met daarbijhorende tuinen/parken. Ik lees ook graag historische romans en het uitpluizen van onze stamboom is ook een passie. Ik droom er vaak bij weg. Ik hou ervan mezelf even in een andere tijd te verliezen en ben net als jij ook altijd aan het peinzen als ik in een oud landhuis of kasteel zien van hoe zou het leven hier eruit hebben gezien in die tijd, wat deden ze, wat droegen ze. Ik vond je foto's met de krokusjes ook net een sprookje, iets surrealistisch bijna. Ik blijf jou ook volgen hoor, veels te leuk!

  Lieve groet en een heel fijn weekend,
  Annemiek

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Pauline,
  Bedankt voor je berichtje. Succes met wroeten! Ik moet er ook bijna aan beginnen, je hebt helemaal gelijk.

  Ik ben donderdag bij Kiezel geweest, ze gingen helaas net dicht ivm een receptie. Nog even bij de Woudhof gestruind, en een mooi verroest hartje meegenomen...de zoveelste:o)
  Vanmorgen moeten we even naar de caravans in Bakkeveen. Daarna rijden we nog even door naar Silshome. Ik moet er nodig weer even naartoe. Het is net als een virus....maar wel een plezierige!
  Fijne dag,
  Ps: ik heb 22 mei al in de agenda gezet! Het lijkt me zo leuk om een kijkje bij jullie te nemen.
  Groetjes Renny

  BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je een bericht achter laat.

Lieve groet, Pauline

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...