zondag 21 maart 2010

Een heuse lentedag op 21 maart


Eindelijk is het zover, 21 maart. Volgens de kalender de eerste lentedag. We waren al verwent met een aantal lentedagen, maar vandaag schijnt de zon volop. Een dag om buiten bezig te zijn. Afscheid te nemen van de winter. Lange tijd hebben de zaaddozen en schermen van bloemen, de grassen en restanten van de plantenwereld als sculpturen in de tuin gestaan. Soms versiert met een suikerlaagje rijp, en veelal hebben ze lagen sneeuw gedragen. Een witte beeldentuin hebben we aanschouwt, een winter lang. Maar nu is het tijd om afscheid te nemen van de vergane glorie. Alles weg te knippen, weg te harken en alle plantendelen en takken te versnipperen. Nu mogen ze dienst doen op de paden of als mulch laag.
Bergen plantenresten slepen we richting composthoop, volgend jaar hebben we weer een nieuwe compostlaag voor de moestuin, de eeuwige cirkel van doorgaan. Een paar foto,s van de zonovergoten dorre wereld, die nog een keer tot leven lijkt te komen voordat ze plaats maken voor de narcissen, de blauwe druifjes en......


De crocussen in de boomgaard doen hun best. Wonderbaarlijk laten de kippen deze crocussen met rust. Waarschijnlijk smaken ze niet. Zo op de foto lijkt het al een hele boomgaard vol, maar schijn bedriegt, misschien ooit.De oorlog die heerste in de moestuin begint langzaam op een vredig stukje grond te lijken. Paden krijgen een nieuwe laag, jawel van de versnipperde takken en plantendelen. De bedden worden geschoont, en de wortelen gaan de grond in. Paarse wortelen, en het vergeten ras de gele Lobicher wortelen. Vroeger bestonden er geen oranje wortelen. Maar koning Willem van Oranje heeft hier verandering ingebracht. Ter ere van zijn verjaardag zijn er oranje wortelen gekweekt. Nu weten we niet anders meer.

De leibomen die ik zelf geënt heb worden al heuse boompjes die fruit gaan dragen. Vorig jaar hadden we hier de eerste appels en peren aan. De sla in de koude bak doet het goed. Ik denk dat we over 4 weken de eerste sla uit eigen tuin kunnen oogsten. Ik kan me er nu al op verheugen. Er is nog veel werk te doen, maar we genieten van de zon en een kop cappucino tussendoor, het is prima vol te houden. De spreeuwen in de tuin maken al een flink lawaai en de duiven scharrelen al weer aardig rond in het vogelbosje. Ze zijn op zoek naar hun vertrouwde boom. Ik ben benieuwt naar hun nest, duiven zijn geen handige bouwers. Het nest is veelal gammel en het is dan ook te hopen dat er niet teveel en te zware winden gaan waaien. Vorig jaar hebben we tweemaal achter elkaar een duivennest vol gehad met jongen. Dat is een prachtig gezicht.

Volop leven in de tuin, volop werk, volop genieten, het begint er weer op te lijken.

9 opmerkingen:

 1. Hoi Pauline,

  Wat een lekker weertje vandaag! Echt tuinweer. Jij kan aan de slag! Wat een ruimte heb jij en wat een gigantische tuin. Het ziet er mooi uit! Veel plezier en succes!

  Groetjes
  Almay

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Meid, wat woon je daar toch mooi.

  Bij ons in de tuin doet mijnheer duif erg zijn best voor mevrouw duif maar voorlopig moet ze nog niets van hem hebben.

  Groeten,
  Claudia

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooie foto's

  Heerlijk genieten van het weer deze week !!

  Lieve groetjes Ria

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Pauline, wat een prachtige fotocollages van jullie tuin, wat woon je mooi landelijk.
  Heerlijk weer genieten van het buitenleven, nu nog met de jas aan, maar als het zonnetje schijnt geeft die al veel warmte af.
  Geniet deze week van de Lente.
  Lieve groet, Mea

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Prachtige foto's van je tuin. Heerlijk hè, lente, eindelijk. Het regent hier vandaag, maar het is in ieder geval niet meer zo koud.
  Hartelijke groeten,
  Karin

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Van die lieve lentebloeiers word ik helemaal blij...ook onderweg zie ik her en der (door de gemeente geplaatste) velden met krokussen staan! Dat staat zo lente- en sfeervol!

  Fijne week! Lieve groet, Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat ziet dit er geweldig uit zeg,zoiets zou ik ook wel willen.Alles uit eigen tuin,heerlijk.bedankt voor je lieve berichtje op mijn blog.ik heb me aangemeld bij je als volger.fijne avond,groetjes Anneke

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik heb genoten van je laatste twee posten. Heerlijk om zo lekker vrij te wonen en zo in de natuur bezig te zijn. Ja, en die takken die daar liggen...... Die twee potten met violen op de buitentafel zijn trouwens ook erg mooi.


  lieve groet Lia

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi,
  Leuk dat je me volgt, ik jullie ondertussen ook! Mooie collages heb je van de beginnende lente. Super zo op t platteland. Begrijp ik goed dat jullie een soort b&b hebben? Is me niet helemaal duidelijk...
  Groet Jolanda

  BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je een bericht achter laat.

Lieve groet, Pauline

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...