woensdag 14 december 2016

IJlst - stad van de duizend lichtjes

ontwerp: Erica


IJlst is een van de kleinste Elfstedenstadjes in Friesland. Het is een mooi historisch stadje met grachtenpanden rondom de Ee.
Afgelopen zaterdag zijn de kerstbomen geplaatst op de bruggen en voorzien van verlichting. Bij de huizen verschijnen steeds meer kerstbomen bij de deuren en als je hier nu in de avond nog een rondje loopt lijkt het wel alsof je in een sprookje wandelt. Als het donker wordt is het aan de achterzijde van ons huis donker met in de verte twee boten waarbij de masten zijn verlicht met lichtjes. Aan de stadszijde genieten wij van de verlichting over het water. het is zo leuk dat dit door de jaren heen bij elkaar gespaard is door de bewoners en in eigen beheer gemaakt is. Elk jaar komen er lichtbollen bij.

foto: Hans Buren, Sjoerd de Vries


Op 17 december wordt de warme winteravond gevierd. De ingrediënten van die avond zijn soms al aanwezig, de prachtige oude en sfeervolle pandjes als decor, de vele kerstbomen, de verlichting op, over en naast het water, en de vuurkorven op straat. En natuurlijk is er op houtvuur verwarmde kruidige appelsap, choco, kruidkoek en een broodje oer Hollandse rookworst om te happen. Maar ook kraampjes met brocante, kerstgroen, allerlei leuke kerstcadeautjes, een levende kerststal, en een heuse pony met wagentje. Kinderen kunnen zich laten rijden over de gracht.
 

foto: Hans Buren, Sjoerd de Vries, Pauline Kick
 

En voor de gelegenheid zijn er ook 2 pop up winkeltjes. het winkeltje van Toos, zij verkocht allerhande spulletjes en natuurlijk bij ons Bakkerij Windsma, met o.a. ambachtelijke meel van de molen van Ameland en natuurlijk ingericht als bakkerswinkeltje in de grote zoals hij ooit was. Wij wonen nu dan ook tijdelijk in een soort van gemaakte zijkamer en beleven de ruimte zoals men ook ooit de daagse kamer in gebruik had. Als de winkelbel ging dan kon men zo naar de klant. De zondagse kamer was boven de winkel, nu de logeerkamer met een heuse originele bedstede wand. Nu wordt er nog hard gewerkt ook bij Bakkerij Windsma om alles op tijd "winter"klaar te krijgen.

Buiten begint de sfeer van de warme winteravond al te komen en 17 december zullen we weer een avond vol gezelligheid, ontmoetingen en warmte beleven, zo leuk om zo de donkere dagen tot wel hele fijne dagen te maken met zijn allen.
 

 

 

3 opmerkingen:

 1. Wat ziet dat er ongelooflijk aantrekkelijk uit. Ik zou echt willen dat ik wat dichter in de buurt zat, dan zou ik zeker even langskomen. Maar a.s. zaterdag sta ik de hele dag samen met mijn moeder op een kerstmarkt in een verzorgingshuis in Hillegom. Dus dat even langskomen zit er niet in.
  Ik wens jou heel erg veel plezier deze zaterdag,
  fijne avond,
  liefs,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat had ik dit graag in het echt willen zien en je pop-up bakkerij willen bekijken, maar ook wij hebben die avond kerstmarkt in ons dorp en doet onze dochter met haar klas een theatervoorstelling van Romeo en Julia... dát moeten we natuurlijk zien! Je eerste stukje van je blog had ook heel prima bij "onze" kerstmarkt gepast, alleen hebben wij niet een gracht door het dorp lopen :-)(en de rivier ligt iets verderop :-))
  Ik hoop dat het een prachtige avond gaat worden voor zowel jou als voor ons, heel veel plezier!

  Groet, Petra

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat mooi! Wat sfeervol, vooral de buitenfoto's!

  Liefs,
  Yet

  BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je een bericht achter laat.

Lieve groet, Pauline

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...