zondag 2 oktober 2016

De pop-up Bakkerij van Bakker B.R.Windsma (Fakkeljûn 2016)

De Fakkeljûn 2016. De Bakkerij van bakker Windsma keerde voor even weer terug in het straatbeeld van IJlst. Het was geslaagd, dankzij de Boer's Bakkerij te IJlst. Daar kon ik nog materiaal lenen van de 6 bakkers die ooit IJlst bevolkten en voorzagen van hun dagelijks broodje.

En iemand die spontaan met 2 gevulde dozen aankwam met ook heel bijzonder bakkersgereedschap.

Samen met mijn eigen collectie is het gewoon een prachtig geheel geworden. Even weer voelde ik de spanning van het opbouwen, het rennen tegen de tijd en het voldane gevoel toen er dan eindelijk een bakkerij ontstond van weleer.De lichtjes s,avonds, de geur van de versgebakken kniepertjes, de poffertjes en de versgezette koffie deed de rest. De fakkeljûn begon om 20.00 uur en vanaf die tijd was het rennen en vliegen en vele, vele enthousiaste bezoekers hebben genoten van de bakkerij, de proeverij en menigeen is met een pak ambachtelijke meel van de molen te Ameland onder de arm de deur uitgestapt.

Een enkele IJlster had bakker Windsma gekend en een van de verhalen is mij bijgebleven. In de winter, wanneer het weer steeds kouder werd was het vaak behoorlijk koud in de winkel. En bakker Windsma schijnt toch nog weleens last gehad te hebben van de kou en een druppende neus. Deze oudere heer vertelde dat zijn moeder dan de opdracht gaf om alleen verpakt roggebrood te halen....."eet smakelijk". Zo zullen er vele verhalen zijn en ik hoop ze dan ook in de toekomst te horen. Niets leukers dan de geschiedenis en verhalen van je eigen huis met zijn bewoners te horen van echte IJlsters, hun jeugdherinneringen.

Op dat moment was het te druk om zelf de foto's te nemen, maar de volgende ochtend toch even mijn eigen bakkerij van Windsma met de camera vastgelegd.

Het terras buiten is nog aardig bezet geweest want het was de volgende dag nog steeds een zoete inval, heel gezellig en zowaar een groot aantal passerende wandelaars dachten dat het een heus terras was waar men koffie en sukerbôle kon bestellen. Wij zijn in onze rol gebleven, weer eens wat anders dan de gasten van de Bed en breakfast verwennen. Soms kruipt het bloed toch weer even.

The day after:
6 opmerkingen:

 1. Jeetje wat bijzonder Pauline, je waant je echt terug in de tijd, geen wonder dat er gasten op jullie tijdelijke terras neerploften voor koffie en sukerbole, zooo lekker:) Je inspanningen zijn niet voor niets geweest, zo mooi en sfeervol!

  Liefs, Tjits

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Oh, wat heerlijk deze nostalgie. Geweldig om dat in zo'n mooie ruimte in te richten.
  Fijn dat er zoveel belangstelling was. Zo hadden jullie eer van je werk.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat leuk zeg......goed gedaan !....liefs Ria x

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat ziet dat er allemaal mooi, gezellig en heerlijk uit!!!
  Prachtige foto's!
  groeten

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wauw.. Pauline. Ik vind dit echt prachtig om te zien. Het kleurgebruik en de pure materialen. Wat lijkt mij dit een voldaan gevoel geven als je dit toch mag inrichten en verzorgen. En dan de geur erbij... die kan ik mij zo voor de geest halen aangezien mijn vader venter was met brood.... dat zal dubbel genieten zijn geweest!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat ziet dat er heerlijk nostalgisch uit!! En wat leuk om dat in te richten! Jammer dat je zo ver weg woont anders zo ik het in mijn agenda zetten om volgend jaar even langs te komen: ik zou het ook willen ruiken!

  groetjes Trijnie

  BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je een bericht achter laat.

Lieve groet, Pauline

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...