zondag 13 november 2016

Voorbereidingen voor de winter

Heerlijk de herfstdagen, het buitenzijn op de momenten dat de zon zich laat zien, de eerste winterse voelbare kou, de laatste glorie van de herfst en een stoere vierpoter die trouw alles in de gaten houdt.

Met die ingrediënten voeren we wellicht de (bijna) laatste voorbereidingen op ons "buiten" uit. Storm maakt s'morgens als  eerste een grote ochtendwandeling. Dan is het natuurlijk ook even rennen en apporteren geblazen als een echte jachthond. Geen bal is veilig en geen stok, lees complete boomdelen is hem te groot. Daarna is het voor ons rustig een ontbijtje/kopje koffie en natuurlijk een bak vol voer voor de vierpoter. Maar wij zijn nog niet uitgegeten of hij staat alweer bij de deur om kenbaar te maken dat hij weer nodig een frisse neus wil halen. Dan wil hij gewoon buiten zijn, de tuin inspecteren en wachten op wat er komen gaat.
En menigmaal moet er nog wat gebeuren in de tuin, de voorbereidingen voor de winter. Alweer massa's bollen geplaatst waarvan je denkt in het voorjaar is dat  alles........ ladingen kastanjes rapen want een mooie kastanjeboom is prachtig, maar om over een aantal jaren een buiten met alleen maar kastanjebomen te bezitten dat maakt het verhaal anders. De mooie zwarte dahlia knollen opgegraven om ze droog te bewaren voor het voorjaar en natuurlijk onkruid verwijderen uit de border, op de plaats en het Scheerstraatje. Scheelt weer ietsje werk in het voorjaar. Ik verbaas mij nog over de rijke nabloei, de mooie zaaddozen in de tuin. We laten het mooi staan, want wat zal het straks mooi zijn met rijp of sneeuw in de winter.
Wat kastanje blad ruimen en weer over de borders tussen de planten verwerken. Een warme deken voor de winter, goed voor de ijverige grond beestjes, lucht en mest voor de grond.


 

 De mezenpotten geïnspecteerd, en nadenken over een veilige en geschikte voerplaats voor de vogels. En we hebben een trouwe volger in de tuin bij alles wat je doet en hij geniet. Net als ons, van het samen zijn, de bedrijvigheid, de zon en de heerlijke frisse neus. Wat kruiden geplukt uit de kruidentuin om in toeven binnen  te laten drogen als wintervoorraad. Kom Storm tijd voor een hondenkoekje, dat is niet tegen dovenmansoren gezegd, en voor ons een brochje (Fries voor broodje) want onderhand is het ochtendje allang voorbij.

  

3 opmerkingen:

 1. Op Storm na ( al zou ik dat ook reuzegezellig vinden een hond in huize sfeervantoen!) zou het zo een ochtendje bij mij thuis kunnen zijn. Heerlijk om buiten bezig te zijn met dit heerlijke weer. Je mezenpotten vind ik prachtig hangen! En je kastanjeboom..... Onze dochter heeft vier jaar geleden, nadat de achtertuin gesaneerd was, twee kastanjes in de grond gedrukt. Ze zijn allebei gaan wortelen.. dus weet nu niet goed wat te doen :-) Net als de eikenboom die spontaan opgekomen is....Ze mogen van mij doorgroeien, want kappen kan altijd nog.

  Fijne week Pauline!

  Groet, Petra

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Even met jou en Storm meegenoten buiten. Zelf ben ik vorige week ook zo bezig geweest buiten, nu al het laatste blad nog van de straten de borders in werken en laat dan de winter maar komen.
  Groet, Janneke

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heerlijk om zo in de tuin bezig te zijn! Ik kan daar ook zo van genieten....behalve vandaag dan: dat is tijd om binnen de kaarsjes maar aan te steken!
  Wij hebben een tamme kastanje in de tuin....een onding voor wat betreft de rotzooi die het geeft! Eerst in het voorjaar de lange "bloemen" die vallen...daarna de prikkelende bolsters en dan nog het blad dat er nu ligt!
  Ach....ik laat het blad maar liggen, dat wacht wel tot het voorjaar. Anders heb ik dan niks te doen!haha

  groetjes Trijnie

  BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je een bericht achter laat.

Lieve groet, Pauline

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...