dinsdag 5 juli 2016

Straks in september


Mijn atelierruimte is nu volop in gebruik. Dat geeft ook weer mogelijkheden om cursussen te geven. September ga ik daar dus ook mee van start.

Een tekening/schilderij is in de eerste plaats, los van wat het voorstelt, materiaal op plat vlak. Dat wil niet zeggen, dat een tekening/schilderij abstract moet zijn, of dat de voorstelling er niet toe doet. Want de voorstelling, het onderwerp is evenzeer onderdeel van een tekening/schilderij. Maar om het te waarderen, te bekijken of te beschrijven, is de voorstelling maar een aspect. Dan gaat het ook om de manier hoe kleur, lijn, vlak, licht/donker, textuur, beelduitsnede zijn gebruikt. Versterken ze de voorstelling? Hoe geef je vorm aan het beeld wat je in je hoofd hebt? Hoe leidt je de toeschouwer door het beeld? Kan je het ene veranderen, om het andere te versterken? Elke cursist heeft een eigen voorkeur; de een wil losser worden en verschillende stijlen uitproberen. Een ander wil juist zo precies mogelijk tekenen/schilderen met veel detail in een verfijndere stijl. Ontdekken op welke manieren je met kleur kunt omgaan, of juist zoeken naar een balans tussen abstractie en figuratie. Het accent zal vooral liggen op de persoonlijke ontwikkeling en het proces. Iedere cursist wordt hierin zowel in technisch als in creatief opzicht begeleid.

Een les begint met een inleiding waarin bijvoorbeeld een kunstenaar, stroming of genre het onderwerp is. Daarnaast bespreken we algemene, objectieve beeldelementen, zoals verschillende compositievormen, kleurgebruik, licht/donker en lijnvoering. Ook het werk van de cursisten komt aan bod en wordt op geregelde momenten gezamenlijk besproken en becommentarieerd. De technische kanten van het schilderen zoals het gebruik van olie- of acrylverf, aquarel- en tekentechnieken worden besproken. Kwastgebruik, onderschildering, glaceren en afwerking komen aan de orde.

Kleine groepen en een persoonlijk individuele begeleiding staat voorop.

 
Wil jij groeien in het tekenen/schilderen, er zijn nog enkele plaatsen vrij.

1 opmerking:

  1. Zo'n cursus lijkt me echt heel erg leuk om te doen. Jammer alleen dat ik dan toch wel een heel eind moet rijden telkens voor die lessen. Ik hou het in mijn achterhoofd. Misschien volgend jaar of zo...
    Fijne avond,
    liefs,
    Mirjam

    BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je een bericht achter laat.

Lieve groet, Pauline

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...