zaterdag 3 juli 2010

WERELD VAN DE NEVELS, DE WITTEN EN DE ROZEN-WATERVALLENDe afgelopen week bestond mijn dagen uit mijn werk, maar eenmaal thuis leefden we buiten. We hebben genoten van het buiten eten, koffie en een wijntje in de ligstoelen, tussendoor rommelen in de tuin, we slapen 'nachts nog net niet buiten. En in de vroege ochtend word ik altijd weer verleid tot een rondgang over het erf. Zo in de vroege ochtend hadden we hier een witte nevelwereld waar langzaam de zon doorbrak. De planten waren soms versiert met vochtige draden en aan de bladeren kleefden de ochtenddruppels. Een sprookjesachtige wereld die maar kort duurt.Toen wij twaalf jaar geleden hier kwamen wonen hebben we de tuin aangelegd. Op de erfgrens stond aan één zijde vier grote eiken. Vroeger plante men eiken naast het huis om twee redenen. Als eiken volwassen zijn groeien ze boven het dak uit. Door zijn hoogte kan hij het inslaan van de bliksem op de rieten kap voorkomen, daarnaast geleid hij de elektriciteit via zijn wortels naar de aarde. Maar men plante ook eiken omdat men vaak de karren met hooi binnenhaalt voordat er regen komt. Men is niet altijd op tijd klaar om alles op tijd op de hooizolder te bergen. Men reed de karren onder de eiken, en mocht het toch gaan regenen dan bleven de hooiwagens lang droog, eiken hebben een dicht bladerdak zodat het lang droogt blijft onder de eiken. Ja vroeger maakte men handig gebruik van de natuur. Maar goed die eiken leenden zich ook goed om een hoge ramblerroos in te laten groeien. Doordat de bomen al groot waren viel dat niet mee. De eerste jaren heb ik menige tak aan moeten binden. Deze week liep ik over het paadje door het vogelbosje langs de eiken en het geurde heerlijk naar roos. Ik dacht nog wonderbaarlijk, die paar rozen die er bloeien geven wel ontzettend veel geur af. Maar vanmiddag was het raadsel opgelost. Toen ik met de auto aan kwam rijden zie ik de eiken al van verre staan, en niet alleen de eiken, ze waren bedekt met een waterval van rozen. Ook al zie ik het niet gelijk vanuit de boerderij het is toch een warm welkom als je thuiskomt.

Op dit moment bloeien de rozen volop. En straks in de herfst verschijnen de bottels. Wat heb je eigenlijk een plezier van deze klassiekers, de bloei, de geur en straks vruchten, de bottels. Heerlijk om deze warme zomer onder de walnotenbomen in de schaduw te zitten, geen vliegen vanwege deze notenbomen, de wind en een natuurlijk schaduwdak tegen de zon. wat wil een mens nog meer.


16 opmerkingen:

 1. Wat een geweldige tuin !! wat lijkt het me heerlijk daar te wonen...jullie genieten dat zie je en lees je aan alles !! .......fijne zondag ...lieve groetjes Ria....

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Prachtig Pauline,

  Het lijkt me idd heerlijk om daar lekker te zitten in de schaduw en met die heerlijke rozengeur!Ik wist niet dat je daar ook rozen doorheen kon laten groeien!!
  Maar een notenboom hebben wij ook,met een ronde bank eromheen! Die heet bij ons de doebidans! Eerste kleinkind heeft die naam uitgevonden, en sinds die tijd is het altijd de doebidans gebleven!!

  Fijne zondag, groetjes Thea

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Inderdaad, het is een wondere wereld die ochtendnevel, de druppels aan de takken. Bedankt om dit heerlijks met ons te delen. Lieve groet, @nne

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat prachtig, door de warme temperaturen ga ik de laatste tijd veel te laat naar bed en kom er 's ochtends ook ook pas weer laat uit, terwijl ik normaal echt een ochtendmens ben. Heerlijk om naar je "ochtend" foto's te kijken!

  Liefs Claudia

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Prachtig heb je de ochtendnevel vastgelegd. Leuk verhaal over de eiken. Leerzaam logje trouwens, want van die notenboom waar vliegen een hekel aan hebben wist ik ook niet.
  Fijne zondag

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Heerlijk hoor dat ik zo kan meegenieten van je tuin via de foto's! Erg mooi vastgelegd, ik kan de rozen bijna ruiken :-) (Of zal dat komen omdat er hier ook wat ramblers in bloei staan? ;-))
  Groetjes
  Dani

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat een geweldige tuin en je foto's zijn ook prachtig! Het verhaal wat je erbij hebt geschreven ook zeer interessant.

  P.s. Nog bedankt voor je reactie betreft Sil's Home. ik heb al 2x gemaild en gebeld, maar lukt het niet. Morgen doe ik nog een poging en dan hoor je wel wat ze van me willen ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Een prachtig verhaal over de eiken , ik leer via de blogs een hoop !
  En de waterval van rozen , prachtig 1
  Lieve groet ♥RINI♥

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Zo leer je nog eens wat, nooit geweten van die eiken. Wat hebben jullie toch een paradijsje, echt genieten. Mooie foto's! Geniet van deze zomer, onder de notenboom...wat wil een mens nog meer.
  Lieve groet, Renny

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Sprookjesachtig die mist.....en je tuin....plaatje!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat een gezellige post heb je weer geplaatst, fantastisch!!!!

  Liefs Stina

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hallo Pauline,
  Daar ben ik dan, prachtige foto's heb je gemaakt. Wat een mooie sfeerbeelden. Ik ben eigenlijk wel benieuwd hoe jij dit doet, mag ik dat weten? Ik ben nog niet zo lang bezig in blogland en vind dit ook een leuke manier om foto's op mijn blog te zetten. Let wel, ik zal je niet kopieren. Ik zal me nu gelijk als volger aanmelden.

  Groet,
  Jeanette

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Heerlijke beelden....zo stil en sereen.....
  Mystiek ja dat is het woord voor de mistige beelden....genieten.
  Fijne avond

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Prachtige plaatjes Pauline, ik kan me voorstellen dat je dag in dag uit geniet(doe ik ook hoor, heerlijk toch om zo naar je zin te wonen!) Lieve groet, Tineke

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Prachtige tuin, ik heb 19 jaar lang een laantje achteruit gewoond op het platteland bij mijn ouders. Zitten nu in een klein startershuisje, moet vreselijk wennen, vooral omdat ik zo weinig tuin heb en hier toch elke vrije minuut in zit te knoeien :)Prachtig!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. ik heb eens even plaatje zitten kijken op jouw mooie blog, volgens mij zou dat Friese leven mij ook wel bevallen!

  BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je een bericht achter laat.

Lieve groet, Pauline

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...