zondag 11 juli 2010

Zon, water, riet, boten, Sloten en een ijsje met als slot , de schandpaal.
Lisanne bleef een weekendje logeren. Dat is altijd feest. Zoveel plannen, zoveel ideeën en altijd weer moeten we keuzes maken wat we gaan doen. We waren het er snel over eens. Als je hier in Friesland woont, dan zoek je met dit weer het water op. Friesland, bekend om zijn meren heeft vele strandjes langs het water. Vele mensen ons idee delen, maar gelukkig weten we een klein strandje bij het Slotermeer. Het is niet meer dan gras, een aantal bomen, zand, riet en veel water. Vroeg hadden we thuis ons broodje op, de kippen gevoerd en van drinken voorzien, de tassen gepakt met broodjes, limonade, handdoeken, tennisracket en zwemband. Op weg naar het koele water, de wind en de botenAls je Sloten binnenrijdt is het eerste wat je ziet de enorme hoeveelheid Tjalken, die klaarliggen om uit te varen. Een feest om te zien. Maar zelfs voor het varen op het water is het te heet. De boten liggen in het riet en de meeste bootbewoners dobberen zelf rond in het water.

Het valt mij op dat deze plek aan het Slotermeer niet erg bekend is, behalve bij bewoners. Heerlijk rustig, veel zon, en we hadden een prima plek in de schaduw van een boom. Het was een dag van veel zwemplezier, af en toe een balletje slaan, lezen en onze proviand opmaken. Een dag die voor dat je het weet om is, en we besluiten om een uur of zes nog even het stadje in te lopen om een ijsje te nemen op het terras.

En natuurlijk gaan we een ommetje door het stadje maken. Lisanne kan het niet laten om de vesting op te klimmen richting kanon. In 1588 probeerden de Spanjaarden het Friese stadje Sloten te veroveren. Zij verstopten zich in een bierschip om zo ongezien de stadsmuren te passeren. Door heldhaftig optreden van de Slotenaren werden de Spaanse overvallers onschadelijk gemaakt. Het kanon heeft natuurlijk een grote rol gespeeld om Sloten te beschermen. Het bierschip is helaas niet meer te bekennen, misschien leeg gedronken met dit warme weer.


Het stadje is nog Authentiek en bezit vele monumentale panden en is onderdeel van de Elfstedenroute. Het is een leuk stadje, het kleinste stadje van Friesland en we genieten van het ommetje, met de molen, de stokken die klaar staan voor de vissers om de fuiken vast te zetten, de uithangborden, de klinkers en het schavot. En die proberen we uit, jawel daar sta je dan te kijk voor heel Nederland. Waarom..... dat blijft een vraag.

Was ze schuldig bevonden aan het ronddobberen in het Slotermeer ten tijdden van heete dagen om hierin hare hoofd koel te houden en hare voeten te wassen in onschuld?????? Schuldig of onschuldig, dat blijft altijd de vraag..... Maar aan Lisannes gezicht te zien draagt ze haar straf als een ware heldin.

17 opmerkingen:

 1. Laat Lynda die beer in zijn oranje shirt maar niet zien...

  Wat ziet het er gezellig uit!

  Liefs Claudia

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een leuke plekje is dat. En wat zullen jullie lekker verkleurd zijn aan het water. Lisanne staat te glunderen van een mooie dag.

  fijne dag, lia

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een leuke foto's van een heerlijke dag in Sloten.
  Wij zijn ooit begonnen om de plaatsen van de elfstedentocht te bezoeken. Hindeloopen, Stavoren en Workum hebben we al gehad. Als ik die foto's hier nu zien moeten we snel maar eens weer verder met de tocht.
  Fijne dag

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een heerlijke foto's van een heerlijk weekend.................lieve groetjes Ria........

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Leuke weergave van jullie dag!
  Klinkt als een leuk stadje, ik ga het onthouden, ik moet nog zoveel ontdekken hier in het noorden. Heerlijk is dat, vakantiegevoel in de eigen woonstreek!
  Groetjes
  Dani

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een mooie Hollandse plaatjes! Wapperend wasgoed bij de boerderij,molens,en een bakfiets onder de markies bij de dorpsslager. Heerlijk sfeertje!
  Groetjes Hennie

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat een heerlijke fotocollage van het afgelopen weekend,heerlijk,fijn dat we even mee mochten genieten en,Lisanne heeft het erg naar haar zin gehad zo te zien,fantastisch.

  Fijne week,groetjes inka en andre

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat hebben jullie een heerlijk weekend gehad en genoten van elkaar!!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. waarschijnlijk schuldig aan te veel ijs eten!!!
  Schitterende foto,s zou er zo wat even naar toe gaan...

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Lisannedag = genietdag, het straalt van de foto's en van je post af!
  Heerlijk om te lezen..
  Groeten, Corine(THUIS)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Zo te zien heeft Lisanne het bij jullie prima naar haar zin, ze wordt dan ook behandeld als een lief prinsesje! En daar word je zelf ook weer blij van!

  Lieve groet, Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 12. O wat prachtig zijn je foto's.
  Sloten hoe mooi!!!!
  Alles is allemaal nog in de sfeer van toen. Uit de tijd van weleer. Zo'n mooi oud stadje is het. Je kunt de oude straatjes en panden prima gebruiken als decor voor een film en voor mooie foto's natuurlijk!! Echt zo prachtig!!!

  Ik leg de 3 nummers van JDLiving voor je opzij.En bedankt alvast voor de reservering.
  Voor je een bezoekje gaat brengen aan mijn winkel, neem een kijkje op mijn website voor de openingstijden. Het zou sneu zijn als je voor een dichte deur staat.
  Fijne avond.
  Groetjes van Geartsje

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Bedankt voor je berichtje
  Het heeft hier vanmorgen wel veel geregent
  maar ik denk dat zeeland er nog goed
  vanaf is gekomen in vergelijk met de rest
  van Nederland.
  leuke foto's heb je gemaakt
  vriendelijke groetjes uit Zeeuws-Vlaanderen
  Manja

  Brocante de Knotwilg

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wat is het heerlijk hé lieve Pauline om oma te zijn.
  En met recht kan jij trots zijn op zo'n prachtig blij kind!!!
  Wat leuk dat jullie Lisanne dag hebben.

  En van die gezellige dagen zoals in jou post mogen er vast van jullie wel 10 in een week zitten;-)

  Kijk nou toch.....wat een mooie omgeving laat je weer zien.......het wordt echt de hoogste tijd om eens die kant op te gaan!!!
  Bootjes,water,oude geveltjes,uithangborden,leuke winkeltjes,restaurantjes......dat worden echte Ger dagen!!!:-
  Maar eerst fff wat anders over 'n maandje,ik doe het wel tot dan met de voorpret.
  En ga me alvast wat inlezen over die mooie oude plaatsen in Friesland, waar jij al een stukje geschiedenis over schrijft.

  Bedankt voor je altijd leuke en hartelijke reacties op mijn blog!

  Blijf genieten van al dat moois waar jij MIDDEN inzit!!!
  Wij gaan straks ook naar een mooi dorpke want kleinzoon Niels is jarig en wij gaan zijn 15de verjaardag vieren,waar blijft de tijd......maar toch is het als de dag van gisteren.....ook 'n bloedhete....maar één van de allermooiste dagen uit mijn leven...toen ik bij zijn geboorte mocht zijn...

  Fijne dag!
  Lieve groet,
  Ger

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Wat zal Lisanne genoten hebben zo samen met jou op stap te gaan !
  Liefs ♥RINI♥

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Wat laat je ons weer genieten van je verhaal en je prachtige foto's. Heerlijk!!

  groetjes, Haikey

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Dit moet een heerlijke dag geweest zijn,alle prachtige dingen die ik zie,het spelen in het water met een band,puur genieten noem ik dit,lieve groet Joke.

  BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je een bericht achter laat.

Lieve groet, Pauline

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...