vrijdag 16 juli 2010

Een middagje stappen16 Juli, vrijdagmiddag, een stralende zon waarin hans en ik genieten van een uurtje rust in de boomgaard. De kippen en kuikens in de ren zijn nog steeds druk bezig in hun ren op zoek naar wormpjes, vliegjes en een sprietje groen. De moeder(s) hebben de kuikens geleerd te krabben, te pikken en te speuren. De tijd is rijp om op onderzoek te gaan in de wijde wereld.

We besluiten om de deur open te zetten om de "wereldreis" maar eens aan te gaan. Wij blijven in de buurt omdat de roofvogels altijd nog wel een gevaar vormen en we verwachten ook niet dat de eerste ontdekkingstocht gelijk naar de andere kant van de wereld zal zijn. Kippen(moeders) zijn voorzichtig, eerst wordt er goed gekeken of de kust veilig is en een voor een volgen de kleine pubertjes hun moeder. Als het hele stelletje eenmaal buiten staat, weten ze even niet hun richting te bepalen. Zo groot, zo wijd, zo ruim, waar zal ik heen gaan. Ze vliegen alle kanten op dat stelletje pubers, maar met drie moeders krijg je geen kans. Binnen een paar tellen zijn ze bij elkaar gehaald en wijst moe op de goede plekjes waar de lekkerste hapjes te halen zijn.

Het is gelukkig een ongeregeld zootje om te zien, bruin zwart en creme gespikkeld, felle oogjes, snelle pootjes en lange dunne nekjes. Nog even en dan zijn het volwaardige kippen.


De "minst schone"maar meest vertederende nemen we even in de hand, al zijn felheid komt naar boven, zijn drang naar vrijheid is groot als jonge puber. Een minuutje voor de foto en dan mag hij zijn eigen wereld weer instappen.


11 opmerkingen:

 1. Dit is zelfs voor kippen spannend...een tocht in de grote wijde wereld! Leuk om op afstand te zien hoe ze daar mee om gaan en elkaar corrigeren!

  Een heel fijn weekend en een hartelijke groet, Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een mooie kippetjes! Lijkt me ook zo leuk van die beestjes in de tuin...!

  Fijn weekend!

  Groetjes! Ilona

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een mooi gezicht moet dat zijn. Die scharrelende kipjes. Leuk...
  Een heel fijne weekend, lia

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Altijd leuk om dat beestengedrag gade te slaan.
  En kippen zijn sociale dieren die het goed doen in 'n groep

  En wat hebben de moeders een prachtig verenkleed!

  Kippen signaleren gevaar heel goed en geven met verschillende geluiden door aan de groep of het gevaar uit de lucht of op de grond valt te verwachten! Overvliegende vogels worden aan de groep met een geluid doorgegeven met een geluid dat klinkt als een langgerekt WROUAAAHH. Iedereen zoekt dan meteen een goed heenkomen in de bosjes.
  Het geluid van kippen doet mij altijd weer in gedachten terug gaan naar de jaren dat ik als jong meisje op de fiets bij ons Moe(oma) achterom de tuin inkwam en de scharrelende kippen en hun geluiden was het eerste vertrouwde aan mijn bezoek op deze heerlijk plek bij Moe.

  Fijn weekeind lieve Pauline!

  Lieve groet,
  Ger

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Het klinkt allemaal heel mooi, maar ik heb 't niet zo op die snaveltjes....brr

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Lelijk in de luier mooi in de sluier was het toch.

  Liefs Claudia

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Oo wat super. Bedankt voor de tip! Ik zal es even googlen hoe dat stekken in z'n werk gaat..!

  Hier inmiddels ook het zonnetje!

  Fijn weekend!

  Ilona

  BeantwoordenVerwijderen
 8. wat leuk zeg. eerlijk gezegt ben ik heel bang voor kippen. ik ben opgegoeid in amsterdam en mijn zwager in limburg. als klein kind op vakantie naar de ouders van mijn zwager. om onze stadsneusjes eens lekker te laten schrikken werd er een kip geslacht en ze lieten hem even rondrennen zonder kop.. als ik er nog aan denk. nee kippen daar blijf ik wel een beetje uit de buurt..
  gr hannie

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat een lieve kipjes! En wat goed dat de moeders zo zorgzaam zijn en alles bij elkaar houdt.
  Leuk om te zien, blijven ze allemaal bij jullie?

  Groetjes
  Dani

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Zo gezellig zo'n gezellig stel in je tuin....
  Af en toe een vers eitje....och ik wist het wel.
  Jammer dat onze tuin zo klein is....
  Fijn weekend

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ow wat gaaf dat je kipjes met kuikjes hebt,zoiets vind ik zo geweldig omdat wij ze thuis vroeger ook hadden en je kon soms zo lachen om ze en dat zachte gekakel,heerlijk,ik heb zitten genieten van je foto`s,lieve groet Joke.

  BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je een bericht achter laat.

Lieve groet, Pauline

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...