zaterdag 24 juli 2010

Ontmoeting bij de sluisZaterdagochtend, in de verte komt een pracht van een schip aanvaren. We zien het al: niet zomaar een schip, maar een varend monument. Het voordeel van wonen aan de Turfroute is de traagheid van het varen. Men moet laveren, zeker met een grote boot door de vaart, op bredere delen kan men elkaar goed passeren en er zijn dan ook grote, lange aanlegsteigers gemaakt. Daar kunnen boten aanleggen om een nacht, of een paar dagen te verblijven. Zo hebben wij een wisselend buurtschap in de zomer. Booteigenaren varen hier uit het hele land. Zij zijn op doorvaart naar de Friese meren of naar Drenthe. Dit grote schip moet de tijd nemen om door de sluisen te komen, dat geeft gelijk de kans om een praatje met de "schipper" te maken.

Een enthousiaste schipper geeft mij een hand en stelt zich voor als Tjalling. Hoe toepasselijk, de straat, vroeger het jaagpad waaraan wij wonen en waaraan hij afmeert heet ook Tjalling. Hij wordt nog enthousiaster als hij door krijgt dat ik geinteresseerd ben in deze monumenten, deels weet hoe moeizaam het is om deze monumenten te onderhouden en in de vaart te houden.

Het schip is een stalen klipperaak, en vaart onder de naam "Regina". Hij is gebouwd in 1908 op de werf van Appelo te Zwartsluis. De Regina heeft een lengte van 22.70 meter en is 4.85 breed. Het laadvermogen is 98 ton. Een flinke jongen dit schip en vervoerde ooit Turf rondom Amsterdam.
Deze klipperaak is gebouwd rondom 1900. De klipperaak is een nederlands zeilend binnenvaartschip. De klipperaken zijn, evenals de (binnen-) klippers, aken en tjalken, stalen/ijzeren zeilschepen met een plattebodem, een gaffeltuig en twee zwaarden.
Het type is eigenlijk afgeleid van de Nederlandse binnenvaartklipper. De klipperaak onderscheidt zich van de (binnen)klipper door het achterschip. In plaats van een teruglopend achterschip en het hek achter de roerkoning, heeft de klipperaak een vol en rond achterschip met aanhangend roer, zoals de aak. Hieraan dankt dit type schip zijn bijnaam, de klipper met een peerdekont.
Daarom heeft het schip van oorsprong geen stuurwiel maar een helmhout waarmee gestuurd wordt. Door dit volle achterschip had het schip ook een groter achteronder dan de klipper, zodat er meer leefruimte was voor de schipper en zijn gezin. Verder is de kop van de klipperaak vaak minder spits dan van een vergelijkbare klipper. Over het geheel genomen is de klipperaak daarmee een "voller" schip dan de klipper. Klipperaken zijn gebouwd op verschillende Nederlandse scheepswerven tussen ongeveer 1890 en 1930. Het afmetingen variëren van 17 x 3,5 m tot 30 x 5,5 m. Sommige klipperaken zijn naderhand verlengd om zo meer vracht te kunnen vervoeren.

Tjalling woont met vrouw en 2 kinderen op deze klipperaak en hun ligplaats is in Gouda. Ik wordt uitgenodigd in het kombuis, kan een paar foto,s nemen van het nog authentieke interieur en wordt weer helemaal blij van het zo herkenbare enthousiasme van de eigenaar van dit schip. Ook wij bewonen een monumentale boerderij, opgeknapt met eigen handen en ik herken het enthousiasme van Tjalling. Dan is het tijd om door te varen, de sluiswachter, of brêgewipper in het Fries heeft zijn schaft er op zitten. Ik vaar een eindje mee, wissel adressen en nog gegevens uit over verenigingen die deze monumenten in stand houden. (Misschien kan ik deze ooit gebruiken om voor mijn werk een beurtschip te behouden).

Wat sta je hoog op zo,n schip, je vaart de sluis in, de sluiswachter sluit de deuren en laat het water door. Na een dikke 5 minuten is het waterpeil op gelijk niveau en kan ik zonder moeite de wal opstappen.

Het schip vaart langzaam de geopende deuren en brug door, we zwaaien zoals je vroeger afscheid nam aan de kade, kijk ze na en wens hun viertjes in gedachten een behouden vaart.

24 opmerkingen:

 1. Wat woon je daar toch bijzonder...en op zo'n schip waan je je vast terug in de tijd! Een bijkomend voordeel dat de schippers daar maar langzaam kunnen varen, dat gaf jou (en ons!!) de kans om te genieten van deze prachtige beelden!

  Lieve groet, Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een leuk verhaal Pauline....jij maakt wel wat mee op dat stekkie! Wat een leven op zo'n schip. Prachtig ook voor die kinderen. Maar in de winter lijkt het me minder comfortabel....

  Fijne avond en nog bedankt voor je bemoedigende reactie op mijn blog!

  Groetjes
  Alma

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een geweldige post !!! Pauline......wanneer krijgen we dit anders nog te zien.??..echt zo leuk......ik heb genoten bij je vandaag !! fijne zondag liefs Ria....

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een ontzettend leuk verhaal en de foto's maken het compleet. Geweldig leuk!

  groetjes, Haikey

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat heb je dit varend monument prachtig in beeld gebracht. Ik wens je een mooi zondag ... vol onverwachte ontmoetingen. Lieve groet, @nne

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Een varend monument, leuk dat we daar wat meer van hebben mogen zien en lezen.
  groetjes Jannet

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Tja en dit komt dan net als het beeld van je vorige post ook zomaar op je pad....Je hebt er een prachtig verhaal en prachtige plaatjes bij. Wat een leuke en bijzondere ontmoeting!
  Lieve groet, Nieneke

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Prachtig kippenvel verhaal. Wij zijn deze boot weleens tegengekomen. MAar het verhaal erachter is nog mooier. Op het water is het zo heerlijk dat slakkegangtje is heel prattig al word het weleens verstoord door een of anderen snelheids duivel.
  Maar verder blijft het super. Ik kijk naar de REGINA uit en vertel dan van je blog. Dank je wel.
  Ps ons bootje "doerak"" is wel wat nieuwer maar in de ogen van de sloepgangers zijn we HEEEEEEL oud. (1972)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Prachtig wat een gelukkie dat de beste man zo vriendelijk was en Gouda dat is bij mij,zal ik hem dan de volgende keer de groeten van je doen haha als ik de boot hier zie liggen,ik vind dat je de details echt helemaal top op de foto hebt gezet,ik wens je een fijne week,lieve groet Joke.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Heerlijk om zo met je huisje op vakantie te kunnen gaan, en wat een leuk verhaal heb je ervan gemaakt: een mooie ontmoeting zomaar uit t niets!!!
  Lieve groet

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat woon je toch schitterend!
  Leuk zo'n oude boot, en zeker als je er dan de enthousiaste verhalen bij hoor van de mensen die er met liefde en passie mee omgaan.
  Groetjes
  Dani

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hoi Pauline,

  Wat bijzonder om op zo'n boot te wonen. Alhoewel ik zelf toch de voorkeur geef aan een huis. Je hebt er een prachtige reportage van gemaakt! Mooi ook de oude huizen op de achtergrond.

  Ik wens je een fijne zondag!

  Lieve groet, Madelief

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wat een bijzondere ontmoeting,Pauline!!

  Mooi schip!

  Je hebt er een leuke en leerzame reportage van gemaakt!!

  Fijne regenachtige zondag, groetjes Thea

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wat een mooi onverwachts kado op een 'zomaar' dag. Zo wordt een gewone dag heel erg bijzonder.
  Cadeautje en ik geniet met je mee.
  Fijne avond

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Wat een stoer schip, en wat leuk dat je even aan boord mocht komen! Je hebt er mooie foto's van gemaakt. Het kan zo in Seasons allemaal!
  Groetjes Hennie

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Hoi Pauline ,
  wat leuk om even wat meer informatie te krijgen over zo'n schip , zo kijk ik er toch even anders naar . Ik vind het wel knap dat mensen op zo'n schip wonen , zou niks voor mij zijn maar misschien moet je daar in op groeien dan weet je niet anders.
  Prachtige plaatjes heb je geschoten , wat leuk dat dat mocht van die aardige schipper.

  Fijn begin van de week , groetjes Gea

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Hoi Pauline ,
  wat leuk om even wat meer informatie te krijgen over zo'n schip , zo kijk ik er toch even anders naar . Ik vind het wel knap dat mensen op zo'n schip wonen , zou niks voor mij zijn maar misschien moet je daar in op groeien dan weet je niet anders.
  Prachtige plaatjes heb je geschoten , wat leuk dat dat mocht van die aardige schipper.

  Fijn begin van de week , groetjes Gea

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Wauw, wat woon je toch mooi als je dit allemaal langs mag zien komen. Helaas zie je dit soort schepen eigenlijk te weinig echt nog varen. Wat een rust straalt zo`n schip dan uit...En je hebt er weer een prachtverhaal en foto`s bij gemaakt. Het is net of we er zelf bij zijn.. heerlijk!

  Groetjes van Petra

  BeantwoordenVerwijderen
 19. zooooooooooo dan, ik heb je EIN DE LIJK gevonden.......staand, stoer op een klipperaak!!;)
  Meid je hebt een klein "vakantieuitstapje"gemaakt gewoon voor je deur!!! Wat enorm gastvrij van Meneer Tjalling!!!! Je woont niet verkeerd daar aan dat water Pauline, volgens mij blij ik maar eens wat rondhangen hier, even neuzen!!;)

  Groetjes
  Lynda

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Kijk hoe byzonder. Je woont langs het water en dan maak je ook nog eens zulke leuke dingen mee. Echt een hele mooie reportage. Prachtige foto's ook van de binnen- en buitenkant van het schip. Leuk ook dat er nog veel oude details bewaard zijn gebleven.
  Fijne avond.
  Groetjes van Geartsje

  BeantwoordenVerwijderen
 21. ....Oh wat een bijzonder leuk waargebeurd verhaal!

  Kijk en daarom verblijven wij nou zó graag aan het water, bootjes kijken,(oud Marineman vindt dat heel leuk) en bij jou bleef het niet enkel bij kijken, je mocht zelfs op en in het schip, en dan zwaaien bij het afscheid met dit héle mooie verhaal en al die uitgebreide informatie, goed zeg!!!
  De Marinepet van manlief gaat ff af hoor......
  voor jou Pauline, CHAPEAU!
  Bedankt voor het delen en de prachtige foto's erbij maakt het gehele verhaal nog duidelijker.

  Lieve groet!
  Ger

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Ik ken iemand die vanuit Grauw elke keer tochtjes maakte, maar op zo'n platbodem woonde.. dat lijkt mij ook heel aantrekkelijk

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Wat een gemoedelijk sfeertje ! Ik heb met veel plezier je post gelezen..ben anders nooit zo in schepen, maar dit spreekt mij ook aan, begrijp de historie van het schip..en zonder de mensen is het een mooi ding, maar juist ook door het enthousiasme van mensen gaat het leven, leuk! Echt zooooo gemoedelijk, ik hou er van !

  BeantwoordenVerwijderen
 24. het ziet er super uit!
  alhoewel ik nooit op een boot aan boord zou gaan, (watervrees) ziet het er prachtig uit en lijkt het me bijzonder om zo te wonen!!!
  leuke post...
  LG.

  BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je een bericht achter laat.

Lieve groet, Pauline

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...