zondag 28 september 2014

TERRASJE PIKKEN IN STIJL


Deze omgeving, de Friese Wouden telt vele landgoederen. Afgelopen donderdag hebben we zelfs gedineerd met Landschapsbeheer in de Oranjerie van Oranjestein.

Oranjestein is een particuliere buitenplaats van circa 28 ha in het Parkgebied Oranjewoud  in de buurt van Heerenveen. 
Oranjestein is de voormalige rentmeesterswoning van het landgoed Oranjewoud van de Friese Nassaus (Chic hè) In 1820 werd de woning gekocht door de koopman Pieter Cats, die het huis ingrijpend liet verbouwen. Spoedig daarna werd bij het huis een landschapspark aangelegd door de tuinarchitect Lucas Pieter Roodbaard (1782-1851). Roodbaard introduceerde in Nederland een nieuwe stijl van parkaanleg. Hij brak met de traditie van de aanleg van rechtlijnige, mathematische geconstrueerde tuinen.
De tuinen en parken van Roodbaard worden gekenmerkt door het gebruik van slingerpaden en niervormige vijvers in een geaccidenteerd terrein.
De schoonzoon van Pieter Cats, Johannes Bieruma Oosting, diens zoon Jan en kleinzoon Johan breidden het park verder uit. Ook de woning werd enige keren ingrijpend verbouwd. De huidige eigenaar, de familie De Beaufort-Van Sminia, bewoont het landgoed in de zomermaanden. Ook in 2007 vond er weer een omvangrijke renovatie van de woning plaats. Nog steeds worden er renovaties en onderhoudsklussen verricht, dit jaar was het park gesloten. De vijverpartijen worden totaal gerenoveerd, inclusief een stenen brug, welke ook als ijskelder fungeert. Donderdag was het een bijzondere dag, wij hebben nog wel een rondleiding/wandeling gemaakt door dit prachtige landschapspark. En dat niet alleen, maar ook mevrouw De Beaufort was aanwezig bij het diner en ze heeft heel geanimeerd verteld over het wonen op een locatie als Oranjestein. Dat heeft ons doen besluiten om zeker nog eens terug te gaan. Het licht was niet goed om te fotograferen en bovendien neem je je fototoestel niet mee naar een diner, zeker niet in aanwezigheid van mevrouw zelf.Een prachtige zonnige "ZON"dag. Een uitgelezen dag om het bos in te trekken, de geur van het hout, het groen, de bosgrond op te snuiven. Maar ook een mooie dag om onze wens om terug te keren naar Oranjestein maar gelijk in te willigen. Storm in de auto en zo zijn we gedrieën vertrokken, incl. fototoestel.


De Oranjerie van Oranjestein was nog open, er was zelfs muziekmiddag, acapella, in het Fries en de akoestiek was geweldig. Buiten hebben we heerlijk gezeten, genietend van de omgeving, het concert en koffie en cake. Zelfs Storm kreeg door dat het een gebied is waar je je zeker keurig hoort te gedragen en hij heeft woord (blaf) gehouden. Je kijkt je ogen uit, een muurkas, witte pauwen, een glazen vaasje met wilde blauwe korenbloemen, vele bankjes, de oude potten op muurtjes, het licht, de kleur en zelfs boompjes met citroenen, dat is gewoon verblijven op stand.  En ik....... Ik heb mij uitgeleefd met mijn fototoestel om een beetje de deftige sfeer van weleer vast te leggen.


5 opmerkingen:

 1. Wat een geweldige lokatie, jammer dat het hier niet in de buurt is. Je hebt de sfeer heel mooi vastgelegd.

  Liefs, Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wauw!! Ik hou hier zo van, je hebt mooie foto's gemaakt!!
  Ik heb de Seasons gekocht hoor, het ziet er prachtig uit, ik moet de tekst nog lezen (vandaag nog geen tijd voor gehad) maar de foto's zijn supermooi! Ik ga straks de bijbehorende tekst even op mijn gemak lezen!!

  Liefs Monica

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat prachtig allemaal , goed dat er nog word geïnvesteerd in zo'n mooi landgoed.
  En die witte pauw , zo mooi , nooit gezien in die kleur.
  Lieve groet chriqtel

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Pauline, je hebt de sfeer van weleer heel goed weten te 'pakken' hoor. Het staat er geweldig op.
  Dat moet toch wel een bijzondere ervaring zijn geweest, zo'n diner op stand. Dat geloof ik zo. Zeker als je dan ook de mooie verhalen mag aanhoren... Het is echt een prachtige plek en ik denk niet dat dit je laatste bezoekje zal zijn geweest..
  Ik wens je een heerlijke nieuwe week,
  Lieve groet,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Prachtige foto`s en een mooi landgoed. Hier heb je vast genoten. Fijne dag nog..

  Lieve-Groetjes, Verie

  BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je een bericht achter laat.

Lieve groet, Pauline

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...