dinsdag 23 september 2014

DE RIJKDOM VAN DE BOOMGAARD


De boomgaard is 17 jaar geleden met liefde aangeplant. In samenwerking met Landschapsbeheer Friesland zijn zorgvuldig hoogstam - fruitbomen uitgezocht en geplant. Och wat waren we blij met toen nog een stam als een stokje en drie kleine vertakkingen. Het gevoel dat het zou uitgroeien tot een heuse boomgaard. Om de boomgaard hebben we ook een traditionele meidoorn haag aangeplant. Het geeft structuur aan de tuin en een mooie duidelijke indeling. De eerste jaren hebben we steeds veel gesnoeid, want hoe gek het ook klinkt, snoeien doet groeien. Ondertussen hadden we ook een snoeicursus voor fruitbomen gevolgd, dat is altijd handig om de juiste takken te snoeien.

Soms hebben we een nieuwe boom aangeplant omdat de geplante boom niet wou aarden, zo gaat dat soms. En ondertussen droomde ik verder, nl. om later de appels te kunnen schillen onder de schaduw van de bomen.........De afgekeurde appels met rottende plekken verzamelen we in de boomgaard in kistjes, een tafel vol voor de kippen en vlinders, hebben ze hun eigen biologische eettafel.

10 opmerkingen:

 1. Hallo Pauline,

  Via de blog van Marjonel kom ik bij jouw blog terecht. Ik ga er een keer goed voor zitten om je hele blog te gaan lezen en de foto's te bekijken. Maar op het eerste gezicht spreekt het mij al erg aan. Een prachtige boomgaard heb je weten te kweken.
  Ik ga je volgen. Nog een fijne week gewenst.

  Een lieve groet, Hilgonda

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Hillegonda, leuk dat je mijn blog gaat volgen, ik ga nu dus ook bij jou even buurten, groet Pauline

   Verwijderen
 2. Nou, jij ook weer bedankt voor je berichtje (lekker bezig ;-))!
  Prachtig zo'n boomgaard, daar droom ik ook al jaren van. Slim om een snoeicursus te volgen,
  daar heb je altijd profijt van!
  Fijne dag, liefs Linda

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ha, ja Linda, meestal ben je te laat met een snoeicursus en denk je dat kan wel als de bomen groot zijn, maar dankzij het snoeien zijn het nu prachtige bomen. De kelder raakt inderdaad ook aardig vol, dus deze winter zitten we weer gebakken.
  Fijne dag, liefs Pauline

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Toen het zo warm was hebben wij ook dankbaar gebruik gemaakt van de schaduw van de appelbomen, het is dan ook heerlijk vertoeven daar bij jullie.

  Fijne avond!
  Liefs, Marjonel

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ja joh, en Jansen die zih prima vermaakte, Storm wil nu steeds spelen met een appel, hij pakt er één en kan daar de hele dag mee bezig zijn. Vandaag was het ook heerlijk in de boomgaard, dit jaar zijn er zelfs geen wespen, alhoewel dat natuurlijk niet echt een goed teken is voor de wespen stand.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. wat een ontzettend mooie foto,s heb je gemaakt!
  krijg je nooit geen bruidsparen in je boomgaard om foto,s te maken? zie het al helemaal voor me:)
  echt zo,n vintage reportage, gaaf hoor.
  groetjes, Inge

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Inge, Hemrik is een heel klein plaatsje vlakbij Beetsterzwaag in Friesland, nog een onontdekt plekje aarde aan het water. In het najaar 2010 (zie blogbericht, onderwerp najaar, de tijd staat stil) zijn Hylke en Jolanda, zoon en schoondochter getrouwd en hebben hun feest hier in de boomgaard gevierd. Het was onvergetelijk, ja het is een prachtige plek om juist een reportage te maken, je weet maar nooit of iemand het weer ontdekt. groetjes Pauline

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Pauline. Bedankt voor je reactie bij mij op mijn blog!
  Wat lijkt me dat heerlijk om een eigen boomgaard te hebben zeg! Een goede oogst zo te zien.
  Ik heb net bij mijn zoon een lading appels geraapt en vanmiddag appelmoes gemaakt. Manlief wilde kleine appeltaartjes maken die helaas mislukt zijn! Maar.....er liggen gelukkig nog genoeg appels op de grond en hangt er nog wat in de boom. Dus.....aan het werk
  maar weer!
  Wat een leuke foto van die krans!!

  groet Trijnie

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi Trijnie, Ja mazzel hé zo,n boomgaard. Ga vandaag appelschijfjes drogen, hoop dat het lukt om ze vervolgens te sailen in een zakje.Die krans was toeval, een man die de appels daar gewoon in een hoop had neergelegd op een tafel, ja en toen dacht ik, klik. Succes met je kleine appeltaartjes, moet toch lukken.

  groetjes Pauline

  BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je een bericht achter laat.

Lieve groet, Pauline

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...