zaterdag 21 januari 2017

Achter geloten deuren, de diggelkast

1925, de bakkerij was nog aanwezig. De naam:" Bakkerij Windsma" staat boven de deur en de uithang etalage is nog intact.

Tot 1958 is het Greftenhûs een bakkerij met bakkerswinkel en woonhuis geweest. De Bakkerij was gelegen in het achterhuis, daar was ook een gang met een voordeur. Door de voordeur achter komen dus ook onze vrienden binnen, gewoon achterom of zoals de Friezen zeggen efterom. Naast de bakkerswinkel, die maar heel klein was, was een kleine woonkamer, en ik vermoed dat deze een kachel bevatte (gezien de schoorsteen) en waarschijnlijk een keukentafel met een aantal stoelen. Dat was vooral gemakkelijk, als er een klant in de winkel stond dan kon je zo de winkel inlopen. Het doordeweekse leven van de laatste bakker, familie Windsma zal zich hier dan ook meestal hebben afgespeeld.

rond 1930, familie Windsma ( Bauke Rein Windsma, Ytje Aukes Leenstra en dochter Minke)

Men had ook een luxe kamer, namelijk de trap op, op de verdieping was een grote kamer, ook met schoorsteen en twee prachtige raampartijen. En waarschijnlijk al vanaf 1700 een bedstedewand met 2 bedsteden en een tussenkast. De bedstede heeft nog een klein kinderbedje voor de pasgeborene aan het voeteneind . Ook een tussenkast waar men meestal het mooie zondagse servies en glaswerk in uitstalde, de zogenaamde diggelkast. Soms als ik er ben dan is het zo goed voor te stellen hoe het leven daar plaats vond. De zondagse visite wellicht op de mooie stoelen en wellicht een luxe theekastje, wat schilderijen en foto's. En als men 's avonds visite kreeg moest hun dochtertje Minke natuurlijk gewoon op tijd naar de bedstede en sloot men de deurtjes. Daar kon ze heerlijk slapen....of zou ze soms heel stiekem door de kiertjes hebben gegluurd en heel stilletjes hebben geluisterd naar de verhalen van de grote mensen. Voor mij zijn het hersenspinsels, die misschien echt zo zijn, maar zeker weten we het niet. Wat zou ik daar nog graag even willen rondkijken in de tijd van toen. Misschien vind ik ooit nog eens een foto van het interieur. Een stuk behang hebben we wel gevonden, het was geschilderd met sjablonen en voorzien van cijfers. We gaan het uitzoeken of het te dateren is. Dat blijven altijd spannende momenten. 
De diggelkast is nu een kast voor onze logés verworden tot de verzamelkast van bakkerij gereedschap als ode aan de bakkerij Windsma. Dat je logeert in een voormalige bakkerij is toch een leuke bijkomstigheid. 

4 opmerkingen:

 1. Wat heerlijk om zo lekker te kunnen fantaseren over de mensen die er ooit hebben gewoond.
  Ze moesten eens weten dat hun spulletjes nu zo gekoesterd worden. De bedstee is super. Wat zullen de kleinkinderen daar heerlijk slapen en spelen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. wat een prachtige spullen! Leuk om zo heden en verleden met elkaar te vervlechten.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooi zo'n kast met bakkers-spullen. Vooral die chocoladevormen vind ik prachtig.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wauw mooi. Moet de titel geen Achter gesloten deuren zijn?

  BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je een bericht achter laat.

Lieve groet, Pauline

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...