zondag 25 september 2016

Het vakantiegevoel vanaf de steigerDoor het prachtige nazomerweer, de zon en de zomerse temperaturen, gisteren nog de 24 graden gehaald, gooien we de trossen opnieuw los en varen we met ons bootje weer opnieuw uit. Het geeft een heerlijk vrij gevoel, een vakantiegevoel in dit prachtige stukje Friesland. We vertrekken vanaf de steiger in de achtertuin en varen voor het huis langs door de EE. lastig fotograferen want de zon staat pal in de lens. het lukt toch nog een foto en de kerk is een vertrouwd punt, daar wonen we bijna naast.

Maar al gauw zitten we op open vaarwater en onze plannen zijn om naar Woudsend te varen, daar een terrasje pikken en terug varen via een iets andere route. Vandaag is het duidelijk drukker op het water, zaterdags hebben de meeste mensen vrij en dezelfde gedachte als ons, varen nu het nog zo mooi weer is, Ons boegbeeld Storm houdt zich gedeisd, nee niet zeeziek.....gesnoept van brooddeeg voor de dummy,s voor de fakkelavond (dat is een verhaal op zich) en dat bevat een hoop zout, dus ik denk dat het zijn maag protesteert. Ons boegbeeld heeft zich neergehaald en ligt opgerold in het voorfrontje van de boot.

Onderweg net na het Heegermeer een pitstop, vanwege Storm zijn maag (alhoewel hij dartel rondloopt) een picknick met broodjes en koffie en genieten van de langs zeilende boten soms gaat dat goed, en soms gaat dat helemaal niet goed, nog even oefenen dan maar.

En dan vaar je zomaar Woudsend binnen. Ja ik weet het, weer een molen, maar die heb je hier toch nog wel veel en het blijft leuk. Dat je in Holland bent en Friesland, dat kun je daar niet over de kop zien, op het water is het altijd feest en wordt er rijkelijk gevlagd. En natuurlijk een volgende pitstop, genoten van dat prachtige dorpje, de smalle straatjes, de huizen, en het terras aan het water. Woudsend is denk ik een uurtje varen vanaf thuis, en o zo leuk.

 We varen terug naar huis, laten de kerk achter ons, die ook aan het water ligt (en nu een woonhuis is) en het poorthuisje op de hoek van de vaarwegen. En genieten van alles wat we tegen komen. Het ritme in het bootje is slow, heerlijk op het water let je niet op de tijd, de beleving van het ritme is gewoon anders en de zon blijft zijn best doen.
Bijna bij huis besluiten we gezien we nog best de tijd hebben om via de Wymerts af te slaan richting Oosthem, toch nog even een kijkje nemen, een voorproefje op ons toekomstige tochtje naar Bolsward/Workum. Oosthem een prachtig dorpje aan het water ziet er zeker vanaf het water heel anders uit. We varen nog even het bruggetje door en keren weer in een bocht met enkele boerderijen om ook Oosthem achter ons te laten en echt naar huis te gaan. 
 
 
 


 
Laten ook Oosthem achter en varen op Nyesyl aan om vervolgens toch echt de Geeuw op te varen naar onze eigen thuishaven, al gauw zien we de vertrouwde kerktoren, onze bijna buren opdoemen. Druk vaarverkeer met grote tjalken maar met een klein bootje kun je toch wel aardig laveren en doorvaren. Onder het bruggetje door bij de schaatsfabriek Frisia, waan je je hier toch echt in Venetië, hoge bruggetjes, smalle watersteegjes en huizen staand in het water. De bocht om en we zijn weer terug bij af, De Westelijke Dygracht en we passeren de boot van de buren. We weten dat we weer thuis zijn in IJlst.  


4 opmerkingen:

 1. Dat was dus een dag met een gouden randje.
  Ziet er heel leuk uit.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat was dus een dag met een gouden randje.
  Ziet er heel leuk uit.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat heeft ons land ont toch veel moois te bieden. En zulke sfeervolle dorpjes/stadjes.
  Ik heb weer heerlijk meegevaren met je.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Zucht....wat is Nederland toch mooi vanaf het water....

  BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je een bericht achter laat.

Lieve groet, Pauline

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...