woensdag 2 maart 2016

De Ruterpolder

Een van de redenen dat wij als een blok voor dit huis vielen was het monumentale karakter en de bijzondere ligging. Aan de voorzijde staat het huis in Ald Drylts aan de Ee, in het oude stadscentrum van IJlst. Aan de achterzijde grenst het huis met een grote tuin aan de Westelijke Dijgracht en de Ruterpolder.

De Ruterpolder is een beschermd natuurgebied waar een boer nog zijn Friese roodbont vee heeft buiten lopen. Door de Ruterpolder loopt een pad. Het pad begint achter de monumentale schoorsteen van de Nooitgedagtfabriek, waar wandelaars zichzelf met een trekpontje over kunnen zetten. Aan de overkant verdwijnt het pad de Ruterpolder in. Vanuit dit gebied, ten westen van de stad, ziet IJlst er nog vrijwel hetzelfde uit als twee eeuwen geleden..

Nooitgedagt fabriek

Met het trekpontje overvaren.


Voor ons was het afgelopen zondag voorlopig de laatste kans om dat pad eens te volgen. Vanaf 1 maart is het gebied 3 maanden gesloten in verband met het broedseizoen van de weidevogels. Het was een dag waarop de zon voluit scheen, voorjaarsachtig al hoewel de wind nog wel herinnert aan de laatste stuiptrekkingen van de winter. Dik ingepakt, laarzen aan en sjaal om zijn wij met het pondje overgevaren.

zicht op de skyline van IJlst

Het was een heerlijke wandeling door de natuur grenzend aan de achtertuin. gevarieerd door de weilanden, zijn rijkdom aan sloten en de vele vogels. Kiekendieven, ganzen, zwanen, eenden, meerkoetjes en waterkipjes maar ook hazen die met grote sprongen meters maken, een levendig schouwspel. Behalve de weilanden ook de prachtige waterpartijen en rietvelden, de ruigte van de natuur en de natuurlijke loop van het water zijn zo prachtig ook in dit jaargetijde met hemelsblauw luchten, de weerspiegeling in het water, de zilveren rietpluimen in het zonlicht  welke dansen op het ritme van de wind. Waar je ook kijkt, steeds weer opnieuw de eindeloze vergezichten van de Greiden met aan de horizon zo af en toe een kerktoren. Waar beleef je dat nog/ Dan weet ik ook weer waarom ik zo hou van dit prachtige lege midden van Friesland.

4 opmerkingen:

 1. Ook nu woon je weer zo prachtig Pauline. Wat moet het heerlijk zijn om zo je huis uit te lopen de natuur in. Beginnen jullie ook deze keer weer een B&B?

  Dank je wel nog voor je gezellig berichtje op mijn blog. Spannend om weer opnieuw een tuin aan te leggen. Veel succes en plezier toegewenst!

  Fijne week verder!

  Madelief x

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat is het daar mooi! Wat een ruimte hebben jullie daar nog in Friesland, ik moet gauw weer eens die kant op en genieten van de rust en natuur daar!
  Liefs,Yvonne

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik moest even twee keer kijken…” zie ik het goed, zijn ze verhuisd?” Ik zie dat ik heel wat gemist heb, maar ik heb even terug gelezen en ben weer helemaal bij hoor?! Wat een prachtig huis hebben jullie gekocht en wat een geweldige plek. Fijn dat al jullie wensen hier aan voldoen, zelfs de dieren zijn blij met hun nieuwe stek. Al zal het afscheid van het logement best zwaar zijn gevallen. Ik wens jullie heel veel geluk en woonplezier op de plek waar vele nieuwe herinneringen gemaakt gaan worden.

  Liefs Helena

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Schitterende natuur en foto's, heerlijk jullie wandeling!

  Liefs Michelle

  BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je een bericht achter laat.

Lieve groet, Pauline

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...