dinsdag 29 maart 2016

Aftrap voor de tuin/boomgaard

Afgelopen week hebben we een reis gemaakt naar TerHeyl, een plaats in Drenthe waar men nog de oude rassen fruitbomen verkoopt. We hebben een grote en eigenlijk volwaardige boomgaard achtergelaten, ongeveer 17 jaar oud. Dikke stammen, bloesem in het voorjaar en veel fruit opbrengst in de herfst. Goed onderhouden en ooit aangelegd met de hulp van landschapsbeheer.

Hier op ons nieuwe adres in IJlst ligt een behoorlijke lap grond. Een grachtenhuis vraagt wel een andere benadering van tuinaanleg dan een boerderij. Dat willen we graag in ere houden, maar de wens van een kleinere boomgaard (6 fruitbomen ipv. 12 en 1 walnootboom ipv. 2), dat moet toch wel kunnen. De walnootbomen gaven altijd een heerlijke beschutting tegen zon en muggen, dus een ideale boom om straks aan het water ook weer wat vrij van zon en muggen te kunnen zitten. En daarom ook onze reis naar TerHeyl.Een prachtige bomenkwekerij, met heuse moerbomen om weer te enten en mooie fruitbomen en goed van vorm.
Wat een mooie plek, en dat weten vele mensen. De kans is groot dat je even moet wachten op je beurt maar dat is niet erg, genoeg te zien en in de schuur staat altijd de koffie en thee klaar.

Uiteindelijk zijn we naar huis gereden met een kar vol bomen. Mooie grote exemplaren en met mooie klinkende namen:
Bramleyss seedling, de schone van Iephof en de Notarisappel. Peren: Doyenne du Comice en een Winterrietpeer, een pruim waar de naam mij van ontschoten is en een Broadview juglans (walnoot).

Ja en dan is het even heel hard doorwerken om de bomen te planten op de juiste plek, rekening houdend met een houten pad vanaf de steiger (ligt in de planning) welke dwars door de boomgaard komt te liggen. gaten graven, boom en palen plaatsen en aanbinden met boombanden.  Nu het allemaal staat krijgt de nog lege tuin plotseling diepte. Komende week zullen we gras weghalen om fatsoenlijke boomspiegels te maken van een meter doorsnede. Dan kunnen we daarna wat mest toevoegen. En dan is het wachten op groeien, de bladeren en misschien in de komende jaren al snel wat bloesem en misschien de eerste vruchten. En dat is nu juist zo moeilijk, bomen hebben de tijd nodig om te groeien........ maar goed het wachten wordt altijd goed beloond. 
 
 
 
Onze kippen hebben nog tijdelijk hun onderdak in Hemrik. De wens is wel om straks weer 3 of 4 kippen terug te halen. Goed voor de fruitbomen om daar toch wat kippen te hebben lopen, ze leveren mest en doen zich te goed aan de schadelijke beestjes in de boomgaard. Toen we dit weekend door Pikesyl reden zagen we deze prachtige duiventil. Misschien een prima kippenhok in combinatie met een duiventil voor de duiven welke nu nog huizen in de coniferen. Maar alles op zijn tijd.
 

5 opmerkingen:

 1. Mooi dat jullie de tuin op deze manier hebben ingericht, rekening houdend met de omgeving en toch voldoend aan jullie wensen. Met al die prachtige namen wordt het zelfs een sjieke tuin, een tuin op stand. Ik ben benieuwd hoe de bomen zich in de komende jaren gaan ontwikkelen!

  Liefs, Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Oh wat zijn jullie heerlijk bezig op jullie nieuwe landgoed. Zo heerlijk dat je evengoed weer ruimte hebt voor zo'n boomgaard. En het uitzicht zo over de weilanden, hoe heerlijk is dat.
  Die duiventil is super mooi. Zo eentje zou niet misstaan in jullie tuin. Zeker weten.
  Ik ben ook heel benieuwd hoe alle bomen het gaan doen het komende seizoen.
  Fijne dag,
  liefs,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Laat de bomen maar groeien, de kipjes komen en het hok moet zeker te doen zijn om te maken, heel mooi!

  Liefs Michelle

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ohhhhh dat kippenhok met die duiventil!!! Zo gaaf!
  Wat een feest om zo met je tuinplannen bezig te zijn, we hebben hier oude hoogstam peren-en appelbomen staan, verheug me nu al op de bloesempracht straks!
  Liefs,Yvonne

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Heerlijk boodschappen doen zo....het leukste dat er is!
  En dan dat kippenhok! Hoe geweldig om dat in je tuin te kunnen zetten!!
  Mag ik weten welk fotoprogramma je gebruikt? Ik vind dat zwart met een stukje gekleurd zo mooi...

  groetjes Trijnie

  BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je een bericht achter laat.

Lieve groet, Pauline

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...