maandag 18 februari 2013

UIT TIP ; BAKKEVEEN vervolg:Vanuit de schaapskooi gaan we het hek door, het Mandefjild op.We lopen over een weg die al heel oud is. Het was eeuwen terug de route van Friesland naar Drenthe. Door het ‘verkeer’ in die tijd verstoof het zand zodat de wallen hoger werden en de weg dieper kwam te liggen, namelijk op het veen. Prachtig is het hier, ruig, heide, gras, een enkele boom en hier en daar een plas water.


We volgen het  brede spoor en we komen nu in een bos, maar steeds door de bomen heen zien we de uitgestrekte velden van It Mandefjild. Het onderhoud van de bossen is een doorlopend proces van kappen. De bomen worden niet afgevoerd maar liggen in grote gestapelde muren tussen de bomen. Zij vormen natuurlijke linten. Een prachtige plek voor allerlei bewoners van het bos, de reeen hebben een mooie beschutting tegen wind, regen of sneeuw. Vogels zijn op zoek, hoppend en shoppend naar allerlei insecten, scharrelen ze tussen de chaos van resten van bomen. Het zijn ook prachtige "monumenten", en het licht is deze dag prachtig. Het is niet erg dat er nog geen blad aan de bomen zit, alle aandacht gaat nu uit naar de verticale en horizontale lijnen van de bomen.
Zo af en toe is het even zoeken naar een pad maar wat platgetrapt gras doet ons besluiten onze voetstappen daar aan toe te voegen. Het is maar een kort stukje en dan lopen we weer in de open vlakte van het gebied, omzooid door de bomen.


wordt vervolgt

klik: LOGEMENT IT FOARHÛS , voor een korte of lange vakantie in het land van natuurlijk ritme, De Friese Wouden.

3 opmerkingen:

 1. Hoi Pauline,
  Wat mooi dat je ons even meeneemt op deze geweldige route...
  Je hebt het zo mooi beschreven, dat het voelt of ik er echt zelf even bij was... En je foto's, nou ja, dat heb ik al eerder gezegd, prachtig mooi!
  Ik wens je een heel fijne dag,
  Lieve groet,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een mooie rustige omgeving en aan decoratieve takken geen gebrek. Kinderen zullen zich hier ook nooit vervelen,ik zie tenminste een leuk bouwwerk tegen een boom, ik zou zo mee willen doen.

  Een fijne avond
  Hermine

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een prachtig gebied is dit, een wandeling die de moeite waard is...
  Je gasten zullen zeker genieten van deze prachtige route.
  Leuk dat er nog zoveel moois te zien is in eigen land.
  Daar moeten we maar volop van genieten.

  Lieve groet,
  Eefie

  BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je een bericht achter laat.

Lieve groet, Pauline

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...