donderdag 21 februari 2013

BIJZONDER EN BUITENWoensdag 20 februari, een inspirerende avond met collega, bed and breakfast eigenaars. We hebben een aantral dingen gemeen, gastvrijheid, verwennen, orginaliteit en passie. En onze bed and breakfast ligt ook in het mooie gebied van Zuid-oost Friesland, het land van natuurlijk ritme.Wij willen een arrangement organiseren onder de noemer Bijzonder en Buiten. Concrete plannen hebben we gesmeed en in april gaat dit arrangement de wereld in.

En dan moet je nadenken over het gedeelte van Zuidoost Friesland wat uniek is en met de historie te maken heeft. Het unieke van dit gedeelte in Zuidoost Friesland is dat het een gebied van arm en rijk is geweest, echt heel arm, verveners die met hun gezinnen in holen in de grond leefden en de broodheer, de adel welke invloed groot was en enorme kapitalen bezat. Bij de adel dronk men thee. Terwijl de veenarbeider werkte van s,morgens vroeg tot s,avonds laat. Zjn grootste zorg was hard werken om in ieder geval een beetje brood op de plank te krijgen. Voor de adel was de grootste zorg of de tafelschikking wel goed was, de keukenmeid het zilver blinkend poetste en de dienstmeid het theebusje bijgevuld had.

Van deze rijke geschiedenis zijn de vele sporen nog steeds terug te vinden, een bijzonder en buiten arrangement, en hierbij dan alvast een voorproefje.
7 opmerkingen:

 1. Wat een tegenstelling tussen rijk en arm, in Nederland kennen we dat gelukkig niet meer zo extreem maar helaas zijn er nog veel te grote verschillen wereldwijd.

  Een leuk idee om samen met een collega b&b een nieuw arrangement te bedenken!

  Lieve groet, Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een prachtige foto's. Zo maak je Friesland beslist aantrekkelijk hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hele mooie foto's! Zeker het bezoeken waard.
  Heel toevallig vanmiddag in Joure geweest. Zo dichtbij eigenlijk maar was de eerste keer.
  Vriendelijke mensen en toevallig zag ik daar bij de vvv ook die DE koffiekar staan. Grappig.
  Wellicht trek ik eens bij je aan de bel voor een mooie wandel route.
  Lieve groet,
  Agnes

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wouw wat een prachtige foto's. En dan te bedenken dat ik zelf in deze omgeving woon. Vaak zie je zelf niet meer hoe mooi het hier is.
  Groetjes van Aleta

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Pauline,
  Wat prachtig mooi allemaal. Ja, er zal vast een enorm gat hebben gezeten tussen rijk en arm. Mooie historie... Prachtige foto's weer...
  Ik wens je een heerlijk weekend,
  Lieve groet,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mijn grootmoeder kwam uit Friesland, en als kind moest ik vaak horen dat ik een Frieze stijfkop was. Mij deerde dat niet en als ik zo jouw foto's zie dan denk ik; niet mis met Friesland.
  Een heel leuk idee om krachten te bundelen.

  Lieve groet
  Hermine

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Pauline, wat heb je de tijd met deze prachtige foto's weer even doen herleven.
  Mooie post. fijne week lieve groet Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je een bericht achter laat.

Lieve groet, Pauline

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...