zondag 15 mei 2016

Laaksum, het kleinste vissers haventje van Europa.

Hemelvaartsdag 2016, Wij hebben de buurt verkend rondom IJlst (ons nieuwe woonplek). Zo belanden we via het rode klif op weg van Oude Mirdum naar Staveren in het kleine gehuchtje Laaksum. Niet meer dan een haventje, met een paar huizen maar van een grote allesomvattende schoonheid, dat is gewoon niet uit te leggen.Is het een dorp of een buurtschap? Laaxum (Laaksum – Fries) is zo klein dat men het er niet over eens is. Voorheen was Laaxum een belangrijk vissersdorp, maar sinds het afsluiten van de Zuiderzee is de visserij op Laaxum steeds verder afgenomen.
Met één schip en twee vissers wordt Laaxum wel het kleinste vissersdorp van Europa genoemd. Pittoresk is het zeker. Aan de prachtige kleine haven staat de ‘Hang’ van Laaxum. Een oud gebouw waar het vroeger een drukte van weleer was, hier werd voorheen paling gezouten en gerookt. Nu dient de Hang o.a. voor opslag van vissersspullen en als prachtige achtergrond voor foto’s van bezoekers en toeristen.


Een plek waar je de stilte, de ruimte en de natuurelementen van lucht en water nog kunt beleven.
 

3 opmerkingen:

 1. Wat heb je daar mooie foto's kunnen maken zeg! Echt een uitgestorven "dorp". Jammer dat zoiets bijna verdwenen is...maar wel een fotogeniek plekje! En dat heeft Friesland zoveel!

  groetjes Trijnie

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooi zeg !
  En wat een mooi raam zat er in dat huisje .
  Groetjes ,
  Christel , Garcya's place

  BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je een bericht achter laat.

Lieve groet, Pauline

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...