zaterdag 6 november 2010

VERBORGEN VERLEIDING


De hedendaagse mode kent soms een lange historie, hoe zo nieuw? Waar hebben we dit eerder gezien? Modebienale - Venetië

Werken kan heel leuk zijn, zeker mijn werk. Als museumcoördinator en conservator stel ik o.a. tentoonstellingen samen en allerlei werkzaamheden achter de schermen van een museum ook daadwerkelijk zo veel mogelijk op rolletjes loopt. Natuurlijk kan ik dat niet alleen, naast 2 vaste medewerkers werken wij ook met een groot aantal vrijwilligers. Het afgelopen jaar heb ik het vooral duk met de nieuwe herinrichting van een totale bovenverdieping, dit in samenwerking met een ontwerpburo uit Oud Beijerland. Druk, spannend en vernieuwend. Maar zo af en toe heb je weleens een uitje. Samen met een collega naar een symposium in Utrecht van de textielcommissie.
Na een reis met files was een kopje koffie heerlijk als ontvangst in het Centraal Museum. En toen was er tijd voor het symposium:

De verborgen verleiding

en dat klonk al heel veelbelovend en verleidelijk.
Kant is onlosmakelijk verbonden met luxueuze lingerie. Samen vormen ze een mooi duo. Dat hier ook nog veel over te vertellen is bleek uit het symposiumHet symposium bestond uit een zevental lezingen over kant, lingerie en alles wat hiermee te maken heeft. Het dagprogramma gaf een overzicht van alle lezingen en de onderwerpen. Om even een paar te noemen: de modieuze kant van lingerie in het heden en verleden, het vervaardigen van korsetten en protestantse verleidingen.

De spits werd afgebeten door Ninke Bloemberg, conservator mode en kostuums bij het Centraal Museum. Zij ging in op de modieuze kant van lingerie, in heden en verleden. Daarna vertelde Frieda Sorber, diensthoofd Modemuseum Antwerpen, over technische ontwikkelingen op het gebied van kant in de 19de eeuw. Technologisch onderzoek van lingerie kan een belangrijke bijdrage leveren aan de datering en waardering van ondermode in (museum)collecties. Na een korte koffiepauze werd het programma voortgezet met een lezing van kleermaakster en freelancer Denise van der Vegt, waarin zij het vervaardigen van een korset uit 1780 behandelde. Zij ging hierbij in op literatuur, materiaal, het patroon en de uiteindelijke fabricage. Aansluitend sprak Dirk-Jan List, conservator bij het Stedelijk Museum Schiedam en particulier verzamelaar. Aan de hand van een aantal collectiestukken uit de periode 1740-1960 ging hij in op de meest revolutionaire vernieuwingen in onderkleding om de kledingstukken elastischer of juist stijver te maken. Met zijn lezing sloot hij het ochtendprogramma af.

Een heerlijke lunch, leuke mensen ontmoet en fijne gesprekken en vakliteratuur. Natuurlijk een aantal boeken aangeschaft voor de prettige uurtjes thuis.
In de middag gaf ontwerpster Annelies Nuy een presentatie over haar lingerielabel Der Kommissar en lichtte ze toe wat ego en alter ego met lingerie te maken hebben. Niet alleen in Europa speelt lingerie een belangrijke rol, maar ook in het Midden-Oosten heeft het thema de aandacht, zij het minder zichtbaar. Gillian Vogelsang, directeur van het Textile Research Centre in Leiden, heeft een tipje van de sluier van dit onderwerp opgelicht. Tot slot heeft filosoof Hans Kennepohl de zaal uitgedaagd om te reageren op zijn lezing vanuit de protestantse verleidingen in het licht van kant & lingerie. Hij ging na zijn lezing graag met het publiek in debat over dit thema.Wat bijzonder om te zien is, is dat in de mode steeds weer gebruik wordt gemaakt van de historie, vroeger maakte men gebruik van tournure's, om de rokken om je heen of alleen achter veel volume te geven. Heden ten dage heb je weer ondergoed die voorzien is van kussentjes en push ups, zowel voor mannen als voor vrouwen. En korsetten, vroeger was het ondergoed maar vandaag kun je ze ook over je kleding heen dragen. Historie, cultuur, het blijft fascinerend, boeiend en het maakt mijn werk wel heel leuk. Na een dagje waarin je je kunt opladen kan ik er weer weken tegen.

9 opmerkingen:

 1. Wat leuk, zo'n dag over kant! Je staat er eigenlijk nooit zo bij stil maar het is natuurlijk een wezenlijk onderdeel in kleding!

  Nog een fijn weekend! Lieve groet, Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Pauline,

  Wat een leuke baan heb jij. Daar ben ik stiekem een klein beetje jaloers op ;-)! Je dag in het teken van mode klinkt erg aantrekkelijk. Ben jij destijds ook naar 'Fashion Now' geweest in het gemeentemuseum in Den Haag? Niet alleen de collectie was geweldig, maar ook de hele entourage.

  Een fijn weekend!

  Lieve groet, Madelief

  BeantwoordenVerwijderen
 3. hoi
  tjee meis wat heb jij een geweldige baan zeg. ik ken geen jaloezie maar nu dacht ik toch ff,,wow je zou zo een baan hebben. geweldig zeg. mooi om te lezen wat jullie hebben georganiseerd.
  gr hannie

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een heerlijk dagje uit. Mijn oma zei altijd; 'geen kleren die nog goed zijn weggooien want het komt vanzelf weer in de mode'. Mooi he?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat heb jij een geweldige baan !
  Daarbij ben ik gek op kant dus...een beetje jaloers ben ik dus wel *smile*
  Wens je een fijne zondag.
  Liefs, Pauline

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Lijkt me heerlijk zo'n baan, wat een interessante dag heb je gehad! Groetjes Anja

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat een bijzondere dag heb je gehad in Utrecht. En een job om jaloers op te zijn.
  Heel fijn dat je dit met ons wilde delen, bedankt.
  Lieve groet,
  Hermine

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Pauline,

  Wat een heerlijke dag heb je gehad! Mooi die jurken en al dat kant is prachtig!

  Groetjes
  Alma

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Met deze plaatjes doe je me altijd plezier, wat mooi zeg. Gelijk nog even terug gekeken want ik kom niet echt aan het bloggen toe. Wat een romantische trouwerij, echt prachtig. Bij ons is het nog niet zo ver maar tegen die tijd kom ik weer even bij je kijken voor inspiratie.

  Groetjes Petra

  BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je een bericht achter laat.

Lieve groet, Pauline

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...