woensdag 6 september 2017

Vissers dorpen, stadjes aan het IJsselmeer.....

Vorige week kregen we bezoek. Mijn zoon met zijn Mexicaanse vriendin. het was haar eerste keer dat ze in Nederland was. Dan moet je zeker ook de Friese vissersdorpjes en stadjes bezoeken langs het IJsselmeer. De crockpot stond aan........om s,avonds met elkaar te eten. Wat leuk om te horen wat de verschillen zijn, als je in een grote wereldstad woont, dan is natuurlijk Friesland, de groene weilanden, de koeien, het vele, vele water en ienieminie dorpjes wel een hele openbaring. En Nederland (Friesland is zo schoon). Dat valt schijnbaar op. En natuurlijk is er veel gefotografeerdEn zo reden wij bij Oude Mirdum langs de dijk. Gaasterland een glooiend gebied, rijden door de bossen om plotseling aan het IJsselmeer te staan. Dan is het uniek om even bij Laaxum te stoppen. Een van god verlaten gebied, met een paar huizen, een vervallen visafslag, een koffie/thee gelegenheid (wat toch wel een bepaalde charme heeft, eigenlijk een soort gelegenheid van het huishouden van Jan Steen, maar hier past ook geen glossy, trendy koffietentje. De vis schijnt hier overheerlijk te zijn. Die wordt dagelijks nog gevangen in het IJsselmeer, de aal en bot. Beroemd zijn de vissers, 2 broers, een vissersboot en een verlaten haventje. Tenzij de vissersboot van de broers is aangemeerd. Het is best heel bijzonder dit stukje Friesland, onaangetast door projectontwikkelaar, het lijkt alsof hier gewoon het leven voortschrijd zonder invloed van buitenaf. Simpel, sober, maar wat een rijkdom denk ik wel eens. Waar maken wij ons wel niet druk over allemaal, en zie hier.......je gaat je echt afvragen waar de waarde ligt van het zijn op dit prachtige verlaten plekje.

LAAXUM:
 
We reden verder, Langs de dijk naar Stavoren met zijn haven. De kleurige havenhuizen, en natuurlijk de verbinding met het IJsselmeer.
 

 
HINDELOOPEN, een prachtig oud stadje, waar het water altijd belangrijk is geweest, de mooie kleine straatjes, de wirwar van doorelkaar en achterelkaar gebouwde huisjes, een terrasje gepikt, nieuwsgierige mussen en een gezellige drukte. 


 
 
We keerden huiswaarts, en bij binnenkomst rook het huis heerlijk, het is dan alleen nog aanschuiven en genieten van de maaltijd. begin van de avond nog een wandelingetje door IJlst, als je uit het buitenland komt moet je toch op zijn minst de molen hebben gezien. Leuk ook om zelf ook weer met nieuwe ogen naar je eigen omgeving te kijken, het blijft zo mooi en Friesland voelt en is ook gewoon mijn thuisland.
 


 
 


1 opmerking:

  1. Het is leuk he, om je thuis-stad en thuis-omgeving is door andere ogen te bekijken. Dan zie je zelf ook weer nieuwe dingen.

    BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je een bericht achter laat.

Lieve groet, Pauline

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...