zondag 20 juni 2010

EEN BEWOGEN WEEKENDBij ons is er altijd wel leven in de brouwerij. Het is een komen en gaan van volk, dieren die zich aandienen, zon en buien, breken en opbouwen en groeien en bloeien, zwoegen en genieten.

Allereerst hebben we sinds ruim een week gezinsuitbreiding. Wij bezitten een aantal kippen, wat ouderen met een aantal jonge kippen die vorig jaar geboren zijn. Een van de "kippen" vertoont wat vreemd gedrag, ziet er uit als een haan, maar gedraagt zich er niet naar. En plots kreeg een aantal kippen nestelgedrag, ze werden broeds. Maar als de haan zich als een dame gedraagt dan komt het niet goed. Dan kunnen kippen zich letterlijk dood broeden.

De oplossing is om onder deze kippen bevruchte eieren te leggen, waar dan ook vandaan. De oplossing deed zich voor op een groei- en bloeimarkt in Rotstergaast. Daar verkocht men prachtige eieren, groene en bruine eieren met donkere spikkels van Franse kippen, de Marans. In het kader van een multi-culturele samenleving hebben we spontaan besloten om deze eieren aan te kopen voor de broedse kippen. Bovendien is het leuk voor onze gasten om eens een ander eitje geserveerd te krijgen.
De 10 eieren gekocht en deze verdeeld onder de kippen gelegd. De volgende dag heeft een van de kippen on-democratis besloten om alle eieren toe te eigenen. s'Avonds schurkten de twee andere kippen maar tegen de buurkip aan en hebben gedwee geaccepteerd om de buurkip het werk te laten doen. En ja hoor, precies na 21 dagen zijn er 9 kuikens uit het ei gekropen. Zoals jullie zien, dappere dotjes. We laten ze nog maar even in de ren lopen, want eksters, kraaien, havikken en buizerds zijn gek op kuikens als voer voor hun jongen. Dat snap ik wel, maar niet met mijn kuikens.
En zo genieten we van het jonge volk, die we met fokmeel groot brengen, tot grote vreugde van alle mussen die vrolijk een graantje meepikken.Dit weekend hadden we gepland om de gevel van het voorhuis aan te pakken. Geen gasten geboekt, want in je vakantie heb je geen verlet van een steiger voor je ramen. Joop, een goede vriend was ingehuurd"(tegen een lekker vers broodje met een groente/ei omelet en een kop mosterdsoep). Een huis in Frankrijk die er lees doorleefd, maar in werkelijkheid verwaarloosd uitziet, heeft toch niet zijn charme als dat huis van jou is. Als je lang genoeg wacht vallen de planken vanzelf van je dak. Daar voelden we toch weinig voor. Ja en toen stond er zaterdag een steiger in de voortuin, die zo mooi begon te bloeien. (ik heb maar besloten om voorlopig maar niet in de voortuin te kijken, alleen maar omhoog, naar de gevel.) De steiger had voor de voetballiefhebbers prachtige oranje leggers.
En dan begint het slopen van de verrotte delen, en dat valt altijd tegen, er was meer verrot dan we dachten. Maar alles komt goed, en van de week gaat men de klus verder klaren.
Hans heeft zondag de eerste delen goed in de grondverf gezet. Het mooie gevelpuntje staat er weer op, de onderplanken en binnenbalken zijn vernieuwd, en alles van degelijk meranti. Dat gaat ons leven wel weer mee. En als ze klaar zijn aan het eind van de week dan kijk ik wat er over is van de ondergelopen planten, voorlopig geniet ik van mijn achtertuin, en het uitzicht over de landerijen. Zondag kwam de oudste langs met zijn vriendin, ja een Groningse schone "Jolanda". En dan zegt men dat Friezen en Groningers elkaar niet kunnen luchten. Ik weet niet waar men het over heeft. Wij hebben het goed met elkaar. Ach ja, vaderdag, de vader op de ladder heeft even pauze gehouden, en ja we moesten nog van alles bespreken i.v.m. 3 september, de trouwdag van Hylke en Jolanda. Een doos met oude damasten tafellakens en servetten waren gescoord bij Jolanda haar oma. Prachtig voor het feest in onze boomgaard. We zullen ze ter zijner tijd wassen en strijken zodat ze weer proper en hagelwit op de tafels komen te liggen.


En ja hoor, de eerste aardbeien uit onze tuin, een stuk of 10. Vol van smaak en lekker sappig en zoet. We verheugen ons op de zon die deze week gaat komen, dan kunnen we er haast niet tegen eten en zullen de aardbeien verwerkt worden in allerlei toetjes en de jam.

22 opmerkingen:

 1. Hoi Pauline,
  Wat een schatjes die kuikentjes!!! En wat zit de natuur dan toch weer prachtig in elkaar , hè? (en ik begrijp heel goed, dat je daar soms een stokje voor steekt, want dit is geen roofvogelvoer!)
  Dat is een hele klus met het houtwerk, maar straks is het wel weer snel vergeten en staat jullie huis er prachtig bij.
  En wat ontzettend leuk dat je zoon bij jullie thuis in de boomgaard zijn huwelijk gaat vieren; heel bijzonder!!
  Ik wens je een zonnige week met veel aardbeien!
  Lieve groet, Nieneke

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Meid, dan denk ik af en toe dat ik het druk heb maar jij...

  Liefs Claudia

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ha naamgenootje.
  Ik zag opeens mijn naam op een blog en dacht "hè, ik heb op dit blog toch nog geen reactie gegeven" en toen zag ik dat jij het was.
  Schattig die kuikentjes. En wat een grote klus is dat met jullie dak. Succes ermee deze week!
  Groetjes, Pauline

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Paulin, wat een heerlijk verhaal over de kip die zich al de eieren toeEIgend en dan de foto's van dat kleine grut, heerlijk beschermd scharrelen, want die roofvogels zoeken maar ergens anders hun voer, niet deze schatjes.
  Wat een klus om de gevel weer helemaal op te knappen, maar met een prachtig resultaat straks.
  En die prachtige tuin van jullie is een uitstekende trouwlocatie, heel erg leuk dat jullie zoon daar zijn huwelijkfeest houdt.
  Ik wens je een fijne week met veel genietmomenten.
  Lieve groet, Mea

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dag Pauline,
  Welkom op mijn blog, leuk dat je even bij mij op visite bent geweest. Ook even bij jou rond gekeken. Tot de conclusie gekomen, dat waar je ook woont Nederland en dan vooral het platteland, overal eigenlijk heel mooi is!
  Fijne dag nog en lieve groet, Marja

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Pauline, wat een lekker lang verslag. Die kippen van jullie, dat is nog een hele studie om ze gezond en leggend te houden. Gelukkig is het goed gelukt met die lieve kuikens.
  Wat mooi om in jullie tuin een bruiloft te houden, dat wordt een onvergetelijke dag.
  groetjes janent

  BeantwoordenVerwijderen
 7. leuke post Pauline,
  Hoe herkenbaar allemaal. Zelfs het het dakverhaal. Bij ons blijkt door de zware regenval dat het dak ook onderhanden moet. Lief je kipjes. Wat een romantische setting voor de bruiloft. Hopelijk hebben jullie dan mooi weer.
  groetjes Trudy

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat een mooi verhaal Pauline ....schattig de kuikentjes !!! jullie tuin is de plek voor een bruiloft hoor!! zou prachtig zijn allemaal........ik hoop wel dat het goed weer is !!! fijne week liefs Ria.....

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat een prachtige post Pauline, eerst het verhaal over de kuikentjes (schatjes zijn het!) en de mooie foto's van je tuin en je a.s. schoondochter (neem ik aan). Leuk dat het huwelijk bij jullie in de boomgaard wordt gevierd. En in september kan het nog zo mooi zijn!
  Wens je een fijne week (en ik kom echt binnenkort een keer langs!) lieve groet, Tineke

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hoi Pauline,

  Ik zag dat je je had aangemeld als volger van mijn blog, hardstikke leuk!
  Dacht gelijk wat komt mij dit bekend voor, maar je woont ook in Fryslan ( je wbesite staat ook bij Brocante winkels in Friesland)
  Bij het lezen van je blog ( ik ben even een stukje terug gegaan) herkend ik gelijk jullie stulpje.
  Vorig jaar zijn we n.l. op de motor een keer langs gereden, op een zondag dat jullie open waren.
  Het zag er erg gezellig uit daar in de boomgaard.
  Ik kan me voorstellen dat je daar je bruiloftsfeest wilt houden!
  Deze keer zijn we langs gereden, maar en volgende keer, komen we aan voor een bakje hoor!

  Fijne week toegewenst, Jantsje
  p.s. en ik ga je ook volgen hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Je zou er bijna een gedragsdeskundige op loslaten...op je kippen...zo leuk om te lezen hoe ze zich ten opzichte van elkaar gedragen! En je bent er maar druk mee...maar het wordt vast mooi!

  Lieve groet, Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat een prachtig verhaal over de kippen!
  En Groningers en Friezen niet samen? Nooit geweten.
  En wat een schitterende tuin heb je!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Heb weer genoten van je verhalen en foto's.
  Groetjes, Renny

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wat een prachtige foto's van het mooie groen en de witte bloemen. Ik hou van die kleurcombinatie! Een gezellige avond, Pauline! xx

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hoi dank voor je berichtje ! Daardoor kom ik zomaar op jouw blog terecht..en wat voor 'n blog! Ik heb werkelijk genoten van je post, over de kippen, leuk dat je het hier deelt, 't is net alsof ik even bij jou in de achtertuin neus ;-)

  tot gauw weer !

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Wat woon je toch in een paradijsje......
  Genieten zeg en zo'n mooie tuin...een top locatie voor een bruiloft als je het mij vraagt....
  En dat kleine grut...zo lief!!!
  Fijne week

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Goh zie ik ineens dat ik je nog helemaal niet volgde.......oeps.......zo dom.....
  Maar nu ben ik erbij hoor...hoef ik niets meer bij je te missen.....
  Liefs

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Wat een klus zeg! Prachtige tuin, ook met de voortuin komt alles wel goed. Groetjes, @nne

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Ha Pauline, heb je blog ontdekt, ziet er geweldig uit bij je, heel mooi.
  Ga je graag volgen en je bent ook van harte welkom op mijn blog.

  Zonnige dag nog,
  groet,
  Stina

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Wat heerlijk die leuke kuikens, hier nog geen aardbei te bekennen maar ik was laat met planten omdat het zo lang koud is geweest hier brrrrrr..... heerlijk dat jullie het lekker druk hebben met de B&B dit jaar komt er van ons gastenhuisje niet veel, maar misschien volgend jaar :)

  lieve groet

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Hoi Pauline.
  Bedankt voor je reactie, en ik ga je nu ook volgen hoor, dus pas maar op!!!
  Wat een prachtige foto's en gezellig verhaal.Met al die kippen, wordt het bijna villa kakelbont.
  Leuk vooruitzicht trouwens, een huwelijkspartij en dan bij je thuis in de boomgaard. Het zal vast heerlijk worden, en als toetje op de bruidstaart, natuurlijk....aardbeien.
  Groetjes, Margot

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Hoi Pauline,

  Onder de notenboom kan je geloof ik beter zitten dan onder onze veranda..zo`n boom geeft meer koele schaduw. Welliswaar kan ik onder de wilgenboom gaan zitten maar die heeft de nare eigenschap om blaadjes te laten vallen. En als je aan het verven of eten bent is dat geen pretje ;-) Ik zit net even je berichtjes te lezen en wat een prachtige foto`s van je tuin. En natuurlijk van je kippen... lief!
  De kwarktaart is nog niet op, maar zo`n muffin met aardbeien.. jammie...Niets boven aardbeien uit eigen tuin!

  Ik wens je een fijne week toe!
  Groetjes van Petra

  BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je een bericht achter laat.

Lieve groet, Pauline

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...