zondag 4 maart 2012

Viooltjes, vol verwachting en vertrouwen op naar het voorjaar.

Viooltjes, traditie en cultuurHet plantengeslacht Viola heeft door de eeuwen heen de aan­dacht getrokken. Ongetwijfeld komt dit door de bloemvorm, die menselijke gelaatstrekken vertoont. Bovendien komen Viooltjes als kleine, bloemrijke planten door heel Europa voor, in beemd en bos, in moerassen, op droge zandvlakten en duinen. Er zijn wel 400 soorten. In onze menselijke voorstelling zijn het tengere, vriendelijke plantjes. Giftige zijn er niet bij, noch boze bessen, noch verdachte wor­tels.
 

Viooltje in de Oudheid


Bij de Antieken vloeit de stroom van symbolen en beelden rond het viooltje ook rijkelijk. Viola is ook een bloem van de rouw. Persephone, dochter van Demeter en Zeus, van aarde en hemel, plukt viooltjes als zij naar de onderwereld wordt gebracht.

Het Maarts viooltje werd omwille van haar geur al door Romeinen en Grieken gekweekt. Bij Athene lagen uitgestrekte velden van zogenaamde zwarte viooltjes, waardoor de stad de naam kreeg van 'het naar viooltjes geurende Athene'. Ook als teken van waardigheid kennen wij de plant: de zeven dichters van de Pleïade (16e eeuw) werden met violen gekroond. Violen waren ook geschikt in de haarlokken van Euridice.

Napoleon en de viooltjes


Ook keizer Napoleon wist er­van. De Bonapartisten kozen de bloem als symbool van vertrouwen in zijn terugkeer van Elba, omdat hij gezegd had naar Frankrijk terug te keren, als in het voorjaar de viooltjes zouden bloeien

Laat een viooltje in de prille natuur een reuk afgeven, die zoet, maar van korte duur is, de heerlijke geur, die niet langer dan een ogenblik aanhoudt. Ook zo is het viooltje, vluchtig maar diep doordringend in ons geheugen.


Viooltjes op het eigen erf
 
Ook al is het nog wat vroeg, maar ik kon het niet laten. De tuin al een beetje opgeruimd hier en daar, want met een grote tuin is het natuurlijk nooit echt opgeruimd, en dat is ook goed. Het begint dan altijd een beetje te kriebelen om alvast wat bakken met violen te vullen. Heerlijk om zomaar een beetje lente in de tuin toe te laten, ondanks de grijsheid van een nevelige ochtendmist en een ietwat grijze dag.


11 opmerkingen:

 1. Violen mag ik ook graag in de tuin plaatsen. Ik heb mij afgelopen week in het tuincentrum nog in weten te houden, de winterviolen zijn door het natte weer inmiddels allang in de groencontainer beland en dat wil ik met nieuwe aanvoer nog even voorkomen.

  Fijn weekend! Lieve groet, Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Prachtig de grote vaas met witte violen! Op een snelle manier toch weer wat fleur en kleur in de tuin.

  Groeten, Miranda

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een mooie foto's, met die mist op de achtergrond. En die violen zijn altijd goed...

  Fijn weekend.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dat is toevallig. Ik heb vanmorgen bij de Intratuin ook staan twijfelen of ik viooltjes mee zou nemen, maar het leek mij beter om nog even te wachten. Ik vind ze altijd prachtig en word er vrolijk van. Heerlijke foto's heb je ons laten zien.
  Fijn weekend. Groetjes, Nancy

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een wondermooie foto's met een geweldig verhaal van de viool...ben er een beetje stil van.....zo prachtig bij elkaar gezocht.
  Ik wens je een fijne Zondag & lieve groetjes,
  Silvia

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mooi zijn ze hé. Leuk om te lezen naar welke bloem ik ben vernoemd. Yolanda betekend viooltje.
  Prachtige foto's heb je gemaakt zeg!
  fijne zondag
  Yolanda

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat een mooie post, ik moet echt even naar het tuincentrum deze week! En wist je dat 'viooltje' Jolanda betekent....Lieve groet, Jolanda:)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. PRACHTIG DIE LAATSTE FOTO'S!!
  MET DIE WITTE VIOLEN.

  FIJNE DAG,
  MIRANDA

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Prachtig hoor,ze staan in zulke mooie vazen! ziet er heel mooi uit.
  Groet Judith.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Waauuuw, wat maak jij toch altijd mooie foto's, je moet hier echt iets mee gaan doen....De paarse oftwel blauwe viool zo mooi, de foto met de kar, geweldig en de de foto's van de witte violen, mij viel gewoon de mond open zo mooi, zo teder en zo lief gefotografeerd....het liefst ging ik nu direct viooltjes kopen....lieve groet Marjon

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik heb genoten van je post!!
  Ja we willen allemaal de LENTE in huis/ tuin halen..!!
  Ik ga ook van de week wat viooltjes halen een beetje Fleur en KLEUR in de tuin!!

  Lieve groet Peet

  BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je een bericht achter laat.

Lieve groet, Pauline

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...