zaterdag 19 november 2011

Snoeien op stand

Een flink aantal jaren snoeien wij voor landschapsbeheer oude boomgaarden met hoogstamfruitbomen en meestal al erg oude rassen. Het begin van het seizoen wordt gestart met de gehele groep in Friesland vaak op een schitterende locatie. Dit jaar was het een boomgaard van minimaal 100 jaar oud te Dronrijp. Snoeien op stand want de boomgaard was onderdeel van Schatzenburg. Een prachtig landgoed en een dag welke begon met nevel en gaandeweg de dag een voorzichtige zon zich liet zien.




Brantsma State

Ontstaan Het oudste huis op deze plaats dateert van voor 1698.

Geschiedenis In 1698 werd op Brantsma State een nieuw woonhuis met een vlaamse gevel gebouwd. Eigenaar was Christiaan de Hertoghe, secretaris van Menaldumadeel. Van dit pand is een tekening door J. Stellingwerf uit 1722 in het Fries museum bewaard gebeleven.


Omstreeks 1725 is het pand door Hermanus Huber en zijn vrouw Elizabeth Huber-de Hertoghe, onder architectuur van Wijbe Saagman drastisch verbouwd, c.q. vernieuwd. Het snijwerk en beeldhouwwerk, zoals de schoorsteenboezem in de zaal en de zandstenen bekroning met alliantiewapen op de vlaamse gevel, werd vervaardigd door de beeldhouwer Jacob Sydses Bruinsma en zijn oom Storm.

Bij deze verbouwing zijn zeker de gevels en waarschijnlijk veel van het interieur vernieuwd. De vensters bestonden uit schuiframen met kleine ruitjes, gescheiden door een kalf. Een dergelijk venster is nog in de zijgevel herkenbaar. 

Kort voor 1749 kreeg het huis de naam Schatzenburg.

Rond 1780 werd door Johannes Lambertus Huber, een der leiders der patriotten, het huis gemoderniseerd. De voorgevel werd hierbij o.a. van de thans nog aanwezige ramen voorzien. Mogelijk dateert ook de kroonlijst uit deze tijd.

In 1787 moest J. L. Huber de wijk nemen naar Frankrijk. Het huis werd door de Staat verbeurd verklaard en kwam in 1790 in handen van Cornelis Martinus Haersma te Wijkel.

Sindsdien heeft het pand weinig verandering ondergaan, behoudens een uitbreiding aan de achterkant. In het souterrain bevinden zich enkele kamers en een nog in originele staat verkerende 18e-eeuwse keuken. Op de hoofdverdieping bevindt zich rechts van de ruime gang de zaal met een rijk gebeeldhouwde schouw. De plafonds bezitten eenvoudig stucwerk. Van 1837 tot 1887 werd het huis door dr. Questius bewoond, die het bij zijn dood aan de stichting Vredenhof te Dronrijp naliet ten gebruike van de voogden, die uit de afstammelingen van de familie Huber gerecruteerd worden.

De in landschapsstijl aangelegde tuin met boomgaarden en kassen verkeren nog in redelijke staat. Er bevindt zich enig stinsenflora.

Bewoners 1698 Christiaan de Hertoghe

ca 1725 Hermanus Huber, getrouwd met Elizabeth Huber-de Hertoghe

- 1787 Johannes Lambertus Huber

1787 - 1790 de Staat der Nederlanden

1790 Cornelis Martinus Haersma te Wijkel

1837 - 1887 dr. Questius


De oude boomgaard



Een heerlijke dag, een prachtige plek, veel werk verzet en gevierd met koffie en hoe kan het ook anders, appelgebak.

2 opmerkingen:

  1. Ohhh...wat een prachtig huis, een droompand!! En natuurlijk als beloning appeltaart, dat hadden jullie wel verdiend!

    Een fijn weekend! Lieve groet, Ingrid

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een mooie locatie, weet je misschien of het huis ook te bezichtigen is? (Dit vraag ik even voor een vereniging waar wij lid van zijn.)
    Leuk dat je snoeiwerk verricht voor Landschapsbeheer; zij zijn een paar jaar geleden ook bij ons geweest voor hoogstamvruchtbomen.

    Groetjes, Jolanda (Rozet)

    BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je een bericht achter laat.

Lieve groet, Pauline

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...