zondag 30 oktober 2011

Herinnering aan de zomer 2011

Vakanties duren niet een week of een paar dagen, nee ze duren lange tijd voort in je geheugen en reizen met je mee. 
Venetie, Watou, de kust van Belgie en mijn eigen tentoonstelling, en de verbouwing van een juseum met de opening hebben behoorlijk veel tijd genomen. Een heerlijke tijd, genieten van vakanties, de kunst, het land, zijn cultuur, noem maar op. Een lange tijd was het dus ook stil op mijn blog. Maar nu een kleine terugblik als genieter van dit alles, als eerste de herinnering aan de fijne week in Venetie.Venetie beleven als toerist, betekend dat je in ieder geval de oudste werf van Venetie moet zien waar nog steeds de gondels met de hand gemaakt worden. Ik weet het, ik heb het nu al vele malen gezien, maar het blijft boeien, daar aan de achterzijde van Venetie, daar waar weinig toeristen te vinden zijn, vind je deze bijzondere werf, met stoere mannen, ontblote bovenlijven, hard werkend in de brandende zon.Het Venetie aan de andere zijde van de Rialto, de zijde waar de Venetianen hun vis en groenten halen op de Vismarkt. Je moet vroeg opstaan om te kunnen genieten van de aanvoer van vis en verse groentes. Een lust voor het oog, kleurrijk, vers, waar de geuren zich vermengen, restauranthouders hun slag slaan en alle eetwaar zorgvuldig gestapeld wordt in prachtige composities.Venetie, als je daar thuis bent dan zoek je de andere zijde van de stad, de verlaten zijde, daar waar het gewone leven plaats vind. Een kerk is lange tijd ook de schuilplaats van mensen geweest, zij die aan de schaduwzijde leven. Daar op die hoge trappen van de kerk was een schuilplaats gebouwd voor de "zwerf" katten van de buurt. Een veilige haven waar elke dag trouw een hapje eten en drinken klaar staat en een heus poezenhotel.

Daar waar straten en pleinen herinneren aan een ver verleden, door de tijd zijn huid heeft gekregen en resten van iemand, ergens zijn achtergebleven, daar waar tijd, zon, wind en water zijn sporen achter laat, ver verwijderd van de drukke straten vind je de pure schoonheid van het gewone alledaagse leven.En natuurlijk val je als een blok voor de gewone toeristische plekjes, de vele waterwegen,  vroeg in de ochtend dan kun je genieten van een ontwakend Venetie, ook dan is Venetie verstoken van de vele toeristen , de gondels liggen verwachtingsvol, stil te dobberen in een langzaam ontwakend Venetie.


Overal kom je ze tegen de maskers van Venetie, kramenvol met toeristenmaskers, goedkoop en waarschijnlijk rechtstreeks, made in China. Maar daar waar je goed zoekt vind je de bijzondere werkplaatsen van ware kunstenaars. De maskers worden gemaakt in opdracht voor de bezoekers aan het carnaval van Venetie. Kostbare maskers, speciaal vervaardigd welke maanden vooraf besteld worden.  Een lust om naar te kijken, de grote vakmanschap en ieder exemplaar is uniek. 
s,avonds werden we getrakteerd (dank je Bonny en Japke) op een etentje in de Joodse wijk, Gam-Gam het koosjer restaurant, een geweldige plek aan het water, genieten van de Israelitische keuken. Een wijntje en de dag doornemen en gewoon stil tot je nemen, de langzaam ondergaande zon in het water en de invallende duisternis met een Venetie die sprookjesachtig verlicht wordt, Laveloos van alle indrukken je bed induikelen om sóchtens te genieten van een prachtig appartement voor een week, waar door de luiken de stralende ochtend je tegemoed komt met de geuren van de oleanders, en de bedrijvigheid van de bewolners met het neerhangen van hun was, het gelluid van de stofzuiger en het kloppen van de kleden.

ps, begin weer voorzichtig met enkele berichten, een reactie op een reactie zal toch wel even op zich laten wachten, sorry maar het is weer een eertse stap in blogland.

4 opmerkingen:

 1. Fijn dat je terugbent, ach en in de zomer wil het bloggen ook niet zo, dan zijn er zoveel andere dingen ook buitenshuis!
  Vanwege het toerisme trekt Venetie mij nooit zo, maar de kant van Venetie die jij laat zien lijkt me prachtig. Mooie foto's !

  Fijne dag,
  Jolanda (Rozet)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. hoi pauline
  leuk weer een berichtje van je te lezen..toen ik 16 werd mocht ik voor het eerst alleen op vakantie. naar italie en een dagje venetie zat daar ook bij. prachtig vond ik het alhoewel ik toen alleen het toeristische gedeelte heb gedaan. ik heb altijd gezegd..ooit wil ik er nog een keer heen. je kijkt nu toch anders als wanneer je 16 bent. en jou fotos zijn echt een inspiratie..wat prachtig zeg...ja zo moet je venetie beleven..
  liefs hannie

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Pauline,

  Vakanties duren niet een week of een paar dagen, nee ze duren lange tijd voort in je geheugen....,

  om jou woorden te herhalen....

  Daar ben ik het helemaal mee eens, ik denk nog vaak aan de heerlijke dagen toen wij bij jullie verbleven en van de gastvrijheid mochten genieten in IT FOARHÛS alweer ruim een jaar geleden,maar tevens denk ik dan ook weer aan hoe onzorgvuldig ik om ging bij het koffertje pakken toen de fijne dagen er weer opzaten en we naar huis keerden.
  3 stuks kleding liet ik hangen in de gangkast waar ik een plekje vond bij aankomst, maar die bewuste kleding niet droeg tijdens die vakantie dagen,verder niet meer in die kast geweest of aan gedacht en ben ze daardoor vergeten.
  Groot was mijn verbazing dan ook toen Hans dag later belden met de vraag of ik niks misten...?
  Nee toen niet direct en moest ff nadenken.
  Maar hoorden ook meteen jou vriendelijke stem op de achtergrond, geen probleem; ik maak er een pakketje van en doe het op de post..........,later pleegden ik nog verschillende telefoontjes om te informeren hoe het met jullie was, jij beloofde verschillende keren dat je zodra je naar het zuiden zou komen dat je mijn kleren mee zou brengen want dat lag toch op de route.
  Dat was in april van dit jaar,ik zeg nog tegen jou;je bent altijd van harte welkom maar mocht de rit naar het Brabantse niet doorgaan wil je dan aub de kleding op de post doen ik vergoed je uiteraard de onkosten.

  Ik zag en hoorden niets meer van jou/jullie maar ook geen pakketje.

  Ook misten ik je altijd leuke posten in blogland,
  maar als ik je post nou goed lees heb je het ook erg druk, maar wel héél leuk druk zo te zien.....
  wat moet dat een fantastische week geweest zijn in Venetie,het spat van je foto's af!!!

  Met vriendelijke groeten,
  Ger

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat leuk dat je er weer bent en met zo'n mooie post...2 jaar geleden waren we in Venetie, hoogzomer en erg druk. Toch maakte het diepe indruk en wil ik graag eens terug. Logeren in de stad zodat je s morgens vroeg en s avonds laat de mooie plekjes kunt zien...je foto's zijn fantastisch. Heerlijk om even terug te gaan in je herinnering, lieve groet

  BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je een bericht achter laat.

Lieve groet, Pauline

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...