dinsdag 3 februari 2015

Friesland, land van het water

Lemmer en zijn sluizen,

Lemmer ligt op een half uur afstand van het Logement, een prachtig vissersstadje aan het IJsselmeer, dus reden genoeg afgelopen maandagmiddag onderweg te gaan, op naar Lemmer. In deze tijd van het jaar zijn er weinig toeristen en is het een heel gewoon mooi stadje zonder toeristen.

Friesland heeft veel water en vele sluizen. Er zijn in Friesland ook grotere schutsluizen te vinden. Zij vormen vaak een belangrijke schakel tussen polder- en boezemwater en vooral ook tussen boezem- en zeewater.
Vlak naast het Woudagemaal bevindt zich de sluis die toegang geeft tot het  Prinses Margrietkanaal met het peilverschil tussen de Friese Boezem (- 0.52 cm NAP) en het IJsselmeer, vroeger de Zuiderzee ( -0.20 cm NAP). Een schip kan hier via deze sluis dus 30 centimeter peilverschil overbruggen. 

Als je daar loopt, de trap af naar de oever, die diep beneden de weg ligt is het een behoorlijk bouwwerk. Een fascinerend gebied en nog altijd veel gebruikt door de beroepsscheepvaart. En zo ook vandaag, we hadden het geluk dat er een schip doorgelaten werd.

 
 Een kleiner werkschip vaart uiteindelijk het Prinses Margrietkanaal in, een schip wat hier zijn thuishaven heeft, zijn naam is nl. onmiskenbaar Fries. Een laatste foto van dit indrukwekkende grensgebied tussen het Friese vasteland en de N.O.Polder.
Tijd om ook even in het centrum van Lemmer te kijken. We hebben nog een gebakken visje tegoed, mits op maandag de viskar op straat staat. Lemmer heeft nog een oud binnencentrum, rondom het water. Oude gevels, schepen, klinker straatjes en de oude sluizen met het tolhuis bepalen het straatbeeld. Je snapt het al, de fotocamera blijft niet in de auto liggen, de avond valt al in, de lucht kleurt donker met oplichtende roze wolken. Een bijzondere sfeer ontstaat door het mooie licht. En die viskar........ het is maandag, hij is er niet, dan is er geen verse aanvoer van vis. Ik had het kunnen weten, tenslotte wonen we al heel erg lang in Friesland.

De chocolaterie is al een tijdje uit het dorp verdwenen, soms gaat dat zo door de tijd, alhoewel een eigentijds chocoladezaakje zou niet misstaan in dit pandje, de belettering is in ieder geval prachtig.7 opmerkingen:

 1. Prachtige foto's met een mooie omschrijving van een stuk Friesland.
  Fijne dag.
  Groetjes Brenda

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Weer heel erg genoten van je foto's, wat is het bij jullie toch prachtig!
  Veel liefs, Yvonne

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Pauline,
  Wat een prachtig beeld geef je weer van de sluizen en hoe dat in zijn werk gaat... en ook de foto's van Lemmer zijn super mooi...
  Ik heb lekker even met je meegenoten hoor...
  Ik wens je een heel fijne dag nog verder,
  Liefs,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik ben gek op zulke plaatsjes, dus je doet mij hier een groot plezier mee. Wat ziet het er allemaal sfeervol uit. Je hebt er prachtige foto's van gemaakt!

  Liefs, Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Prachtige foto's van Lemmer heb je gemaakt. Ik heb er jaren gewoond.

  Lieve groet, Geartsje

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mooi om Lemmer in de winter te zien, we gingen jaren in de zomer op vakantie in het Gaasterland en natuurlijk moet je dan ook naar Lemmer!
  Prachtige details laat je zien

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat laat je weer een mooi stukje Friesland zien, Lemmer is zo mooi, net zoals Hannie
  ken ik het van vakanties en vaak in de zomer.
  Wat zal het mooi zijn in de winter, prachtig om te zien.

  Lieve groetjes, Eefie

  BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je een bericht achter laat.

Lieve groet, Pauline

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...