woensdag 12 november 2014

DE VERBINDING MET DE LANDEN IN HET NOORDEN

Het is 734 na Christus. De grote Frankische veldheer Karel Martel (689-741) is naar het hoge Noorden getrokken. Het is 2 jaar nadat hij eeuwige roem heeft weten te vergaren door de Islamitische opmars te stuiten bij Poitiers. Het zal nog nog meer dan 34 jaar duren voor zijn kleinzoon Karel de Grote (742-814) de Frankische troon zal bestijgen.
Tegenover hem staat het leger van Poppo. De Friese koning die enkele jaren geleden de macht overnam van zijn vader Redbad. Poppo heeft niet meer dan 2500 man, terwijl het leger van Karel Martel 5000 man telt. Dit is een slag die gewonnen moet worden. Alleen dan is Martel verlost van zijn Friese kwelgeesten.

Oorlog geeft macht

Hoe lang het Friese koninkrijk precies heeft bestaan is onduidelijk. Waarschijnlijk niet meer dan een paar honderd jaar. De bronnen uit die tijd zijn vaag en spreken elkaar regelmatig tegen. Maar zeker is dat het bestaan heeft. Op zijn hoogtepunt, aan het begin van de 8e eeuw na Christus hadden de Friezen het voor het zeggen in een gebied dat ruwweg liep van Sleeswijk-Holstein tot het huidige Duinkerken in Frankrijk.
De inwoners van het koninkrijk woonden voornamelijk in kleine nederzettingen, veelal gebouwd op terpen. Ze hielden zichzelf in leven door veeteelt, visserij en handel. Aan het hoofd van het rijk stond de koning. In de praktijk had hij in de Friese maatschappij echter weinig macht. Volgens de bronnen was Friesland een vrij egale maatschappij, waarbij hiërarchie geen grote rol speelde. Pas als er een conflict uitbrak was de koning echt machtig. Gelukkig voor de Friese koningen was er aan oorlogen geen gebrek.

De eerste koning?

De eerste Friese koning waarvan we de naam kennen is Finn Folcwada. Zijn naam komt voor in Deense en Noorse bronnen en in het beroemde Engelse heldendicht Beowolf. Veel meer dan zijn naam en het feit dat hij vrij succesvol oorlog voerde tegen de Denen weten we eigenlijk niet. Zelfs wanneer hij precies heeft geleefd is niet bekend, maar waarschijnlijk was het rond de vijfde eeuw na Christus.
Of hij ook daadwerkelijk de eerste koning is, of dat er ook voor hem sterke mannen in de Friese historie waren is niet te achterhalen.



En jawel hoor, het is terug te vinden die historie, al is het maar de voorkeur voor de rode (Zweedse) kleur. Wijzelf hebben de oude vloeren van het Logement weer in ere hersteld, incl. de historische rode kleur. En zelfs in Akkrum komen we het Zweedse rood, het gebruik van hout en de dakrand versieringen. weer tegen. De Friese koe natuurlijk wel weer in de ornamenten van de deurroosters.

En thuisgekomen kijken we met nieuwe ogen naar die prachtige rode vloer. Toch een beetje het buitenland gevoel beleven.


3 opmerkingen:

  1. Wat mooi om een stukje historie in je huis te laten herleven...prachtig is dat zeg.
    Ik kende het stukje geschiedenis niet, het is heel interessant.
    Als ik in Akkrum kom dan ga ik eens rondkijken, het is lang geleden dat ik er was, we hebben toen genoten van het slingerapen als ik het me goed herinner.

    Lieve groet, Eefie

    Lieve groetjes, Eefie

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Pauline,
    Dank je wel voor deze super mooie geschiedenisles. Voor mij was het allemaal nieuw, want hier weet ik niets van... maar ik vind die rode kleur wel heel mooi, zeker met de historie achter de kleur. Een neef van mij heeft samen met zijn vrouw in Anjum een klein boerderijtje gekocht, dat hij aan het opknappen is. Hun voordeur is ook in deze rode kleur geschilderd, nu snap ik waarom...
    Ik wens je een heerlijk weekend, ondanks de regen...
    Liefs,
    Mirjam

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Mooi! Ik hou ook zo van die oude kleuren! Wij hebben ook zo'n rode deur en trap in huis.! Buiten hebben we het hout oker en groen geschilderd! Als wij ooit in Friesland zijn, komen we bij jullie logeren! Groetjes Fleur

    BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je een bericht achter laat.

Lieve groet, Pauline

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...