maandag 27 maart 2017

Lekker eten tussen de bedrijven door.....

De bovenverdieping is klaar. Gerestaureerd, geverfd en vloeren gelegd. Nog wat kleinigheden van een lade toevoegen, raamkozijnen restaureren en verven, de kamers verder inrichten. Echt klusjes voor de dagen dat het weer wat minder is. Nu eerst maar weer buiten klussen..... in de tuin de grote coniferen verwijderen. Dat is niet zomaar gedaan. Een kraan komt erbij en verwijderd de enorme boomwortels.... en laat een landschap achter van kraters en heuvels.

 

 
Tussendoor proberen we toch ook nog te genieten van de koffie en lunch pauzes. De waterkant, het uitzicht op de Ruterpolder en het dierenleven langs en op het water. Heerlijk om met dit weer zo buiten te werken (lees Hans). Mijn lijf laat het goed afweten, komt goed, heeft even tijd nodig. Ik verzorg nu maar de kleinere klussen, de tuin voorjaars klaar te maken, bloembakken vullen, gewoon de kleinere hand en span diensten.En natuurlijk van de zon genieten aan de waterkant, in de ligstoel en vooral niet achterom kijken, dan is het net of er niets aan de hand is.


 

dinsdag 14 maart 2017

Binnen werken & buiten eten.

Nog even doorzetten, voordat het voorjaar losbarst willen we graag de bovenverdieping af hebben (op wat kleinigheden na) . De laatste kleine dingetjes kunnen tussendoor wel gebeuren, er komt vast in de voorjaars/zomerperiode wat regenachtige dagen waar kleine klusjes zo opgepakt kunnen worden. Het stofhappen is gebeurd en we zijn nu aan het schilderen, tenminste mijn wederhelft. Heel mijn lijf verzet zich tegen nog een plafond schilderen, dus het stokje wordt overgepakt. De muren zal ik schilderen. En wellicht kan dan aan het eind van de week de vloer erin. Heerlijk om dan te weten dat het hele huis van binnen klaar is met het grote kluswerk. Dat geeft een heerlijk gevoel en wel weer veel ruimte.met heerlijke suikerbrood uit Ameland gekregen van mijn buurjongetje Ryken.Omdat ik mij niet met het plafond bezig hou, schoon ik de tuin op, maak hem voorjaars klaar. Een leuke klus met dit heerlijke weer waar ik erg van kan genieten. En tussen de middag kunnen we lekker in het zonnetje genieten van de lunch.
Afgelopen zaterdag geshopt met mijn oudste kleindochter in Groningen en zoals het bij een jonge meid gaat, dus veel kledingwinkels in en uit, maar ook woon- en kookwinkeltjes. Op mijn wenslijstje stond nog steeds een gietijzeren theepot en die hebben we ook gescoord. Een caramel latte machiato en heerlijke tostie's tussen de middag hebben we genoten van een heerlijk dagje. En die theepot komt nu goed uit, buiten blijft de thee heerlijk warm en hij kan goed tegen een stootje. Zo kan kluswerk toch ook heel gezellig zijn.

De eenden korf is geplaatst, vorig jaar zijn er 9 eendenkuikens geboren.


Ondanks het klussen is het toch ook genieten tussendoor van het prachtige weer en het leven aan de waterkant. Het voorjaar gaat al vroeg van start.

 

woensdag 8 maart 2017

Voordat het echt voorjaar wordt....................

De kamer en de keuken zijn geschilderd. Het plafond met zijn oude balken kan er weer jaren tegen en is weer prachtig grijs, de muren zijn fris wit, het is weer schoon, tenminste.........en zelfs de keukenramen zijn gerestaureerd en zitten weer goed in de verf.

Er moet nog 1 flinke klus geklaard worden, nl. de logeerkamer. Dat is nog een behoorlijke klus die we wellicht kunnen klaren voordat het voorjaar los barst. De bedstede wand ia al gerestaureerd en klaar voor de logeerpartijen van de kleinkindjes. Maar dat kan nu even niet. De logeerkamer moeten we nu toch echt verder afmaken, schilderen van plafond, muren en ramen restaureren en schilderen. Daarna kunnen we ook daar een houten vloer leggen. Dat is met elkaar toch nog wel een tijdrovend dingetje.
De houten planken van het plafond zijn op de kieren afgedicht met latjes. Iets wat eigenlijk niet thuishoort op het plafond. We snappen dat het voor het stof is gedaan. En met het verwijderen van de beruchte latjes daalt, nou  meer, klettert het stof naar beneden. In korte tijd kunnen we schrijven in het stofmet stofkappen op verandert mijn wederhelft in een grijze/zwarte muis. Een dikke haardos, recht overeind, haargel is niet meer nodig, een grauw gezicht, en kleding die s,ochtends nog een kleur had is verandert in vies grijs. De schuiframen zetten we wijd open, een beetje frisjes maar het stof kan in ieder geval iets wegstromen en het laat wat frisse wind binnen.


Er heeft geen aardbeving plaatsgevonden, mocht je denken dat het huis buiten wel erg op zijn grondvesten beweegt. Het oude handgetrokken glas geeft een bewegend beeld. Dubbelglas is hier niet echt een optie. Bij een rijksmonument mag je wel restauratieglas gebruiken maar dat is dusdanig duur en levert in verhouding te weinig isolatie op. Dus dan maar terug naar de oude isolatie, binnenluiken. Het liefst oude, die we nog moeten opscharrelen. Dat komt heus wel ter zijner tijd.

Aan het eind van de dag waren de afdeklatten verwijderd, de grootste laag stof opgezogen en de stofzuiger, 8 keer geleegd. Manlief een halfuur onder de douche gestaan en kon ik weer herkennen.


Het stofleed zijn we alweer vergeten, met een wijntje en lekker gegeten waarbij de aanschuiftafel voor de buurman klaar stond en een  gezellig gesprek,

Morgen gaat het schuren beginnen, ja en weer opnieuw stof. Overal, want het daalt ook neer naar de schone beneden verdieping. Maar als het voorjaar losbarst zal het neerdalen van het stof toch echt achter ons liggen.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...