woensdag 12 november 2014

DE VERBINDING MET DE LANDEN IN HET NOORDEN

Het is 734 na Christus. De grote Frankische veldheer Karel Martel (689-741) is naar het hoge Noorden getrokken. Het is 2 jaar nadat hij eeuwige roem heeft weten te vergaren door de Islamitische opmars te stuiten bij Poitiers. Het zal nog nog meer dan 34 jaar duren voor zijn kleinzoon Karel de Grote (742-814) de Frankische troon zal bestijgen.
Tegenover hem staat het leger van Poppo. De Friese koning die enkele jaren geleden de macht overnam van zijn vader Redbad. Poppo heeft niet meer dan 2500 man, terwijl het leger van Karel Martel 5000 man telt. Dit is een slag die gewonnen moet worden. Alleen dan is Martel verlost van zijn Friese kwelgeesten.

Oorlog geeft macht

Hoe lang het Friese koninkrijk precies heeft bestaan is onduidelijk. Waarschijnlijk niet meer dan een paar honderd jaar. De bronnen uit die tijd zijn vaag en spreken elkaar regelmatig tegen. Maar zeker is dat het bestaan heeft. Op zijn hoogtepunt, aan het begin van de 8e eeuw na Christus hadden de Friezen het voor het zeggen in een gebied dat ruwweg liep van Sleeswijk-Holstein tot het huidige Duinkerken in Frankrijk.
De inwoners van het koninkrijk woonden voornamelijk in kleine nederzettingen, veelal gebouwd op terpen. Ze hielden zichzelf in leven door veeteelt, visserij en handel. Aan het hoofd van het rijk stond de koning. In de praktijk had hij in de Friese maatschappij echter weinig macht. Volgens de bronnen was Friesland een vrij egale maatschappij, waarbij hiërarchie geen grote rol speelde. Pas als er een conflict uitbrak was de koning echt machtig. Gelukkig voor de Friese koningen was er aan oorlogen geen gebrek.

De eerste koning?

De eerste Friese koning waarvan we de naam kennen is Finn Folcwada. Zijn naam komt voor in Deense en Noorse bronnen en in het beroemde Engelse heldendicht Beowolf. Veel meer dan zijn naam en het feit dat hij vrij succesvol oorlog voerde tegen de Denen weten we eigenlijk niet. Zelfs wanneer hij precies heeft geleefd is niet bekend, maar waarschijnlijk was het rond de vijfde eeuw na Christus.
Of hij ook daadwerkelijk de eerste koning is, of dat er ook voor hem sterke mannen in de Friese historie waren is niet te achterhalen.



En jawel hoor, het is terug te vinden die historie, al is het maar de voorkeur voor de rode (Zweedse) kleur. Wijzelf hebben de oude vloeren van het Logement weer in ere hersteld, incl. de historische rode kleur. En zelfs in Akkrum komen we het Zweedse rood, het gebruik van hout en de dakrand versieringen. weer tegen. De Friese koe natuurlijk wel weer in de ornamenten van de deurroosters.

En thuisgekomen kijken we met nieuwe ogen naar die prachtige rode vloer. Toch een beetje het buitenland gevoel beleven.


dinsdag 11 november 2014

DAMES EN HEREN OP LEEFTIJD IN AKKRUM

Dames  en heren op leeftijd zitten goed in Akkrum. In vroegere dagen en nu in het heden nog steeds.  De leugenbankjes zijn in verschillende plaatsen nog steeds te vinden. Vooral de havenplaatsen bezitten er nog een, en zo ook in Akkrum. Een plaats prachtig gelegen aan het doorgaande water en vlakbij de meren, ooit vlakbij de Middelsee. De vissers zaten dagelijks op die bankjes en vertelden vele sterke verhalen. Zo sterk, dat het dan ook met een korreltje zout moest worden genomen, vandaar dat het een leugenbankje werd genoemd. Nog steeds zijn de bankjes en de verhalen populair, vandaar ook de spreuk:

Sitte yn e rige..... en dan mar lige, vertaling: Zitten op een rij..... en dan maar liegen.

Nu hebben we het over hangjongeren, noem je dit nu hangouderen....? Ach eigenlijk verandert er niet zoveel door de tijd heen, ook al menen wij van wel.


De dames , vaak al op leeftijd zaten er ook warmpjes bij, achter het koepeltje uit de 18e eeuw, midden in het dorp is een huizenrij gebouwd waar dames op leeftijd hun eigen huisvesting kreeg.  De toenmalige eigenaresse was in het bezit van een prachtig park, in dit park liet zij de huizen bouwen, zij noemde het Welgelegen. Ik denk dat je vast een onbesproken gedrag moest hebben zoals dat in die tijd wel vaker gebeurde. Vandaag de dag wonen er nog steeds dames op leeftijd, en wat zullen zij genieten van dit prachtige park zo midden in een mooi dorp als Akkrum. Een passende naam welke nog steeds actueel is. Voor ons was het gewoon een gezellig dagje met een afzakkertje op een terras, en toen weer huiswaarts naar ons eigen stulpje. Maar zeker een aanrader voor de gasten van het Logement.




dinsdag 4 november 2014

HERFSTTHEATER, GASTVRIJ GENIETEN

Herfst, een prachtig weekend van nevel en zon, soms wat bewolkt. Het viel gelukkig mee met de regen, het meeste viel s,nachts. En overdag werd het decor van de tuin belicht van verschillende kanten, de gloeiende kleuren van de wingerd stonden in vuur en vlam. Schaduwen spelen hun eigen lichtspel, laten tekeningen achter op muren en kozijnen. En het vergrijsde blad draait zich in allerlei bochten om heel dramatisch de zomer los te laten. De laatste hortensia,s met de laatste bloemen drogen langzaam op en hier en daar verworden ze tot kant om de hele winter fijntjes de tuin een betoverend schouwspel te tonen, zeker als eenmaal de vorst komt en witte rijp achter laat op hun kanten bloemhoofdjes. 
De gasten van het logement, ik hoop altijd dat ook zij mee genieten van dit heerlijke schouwspel in een tuin die elke dag weer  zijn eigen spel speelt.

Zelf heb ik de foto,s genomen en voor dit weekend mijn tas gepakt om naar Limburg te gaan en met vriendinnen musea en tentoonstellingen te bezoeken, heerlijk om zelf even gast te zijn in een andere omgeving.

 






 



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...